сряда, 23 декември 2015 г.

Преходът от пост към празнично хранене


Препоръчвам преходът от пост към празнично хранене да бъде плавен. Това каза  проф. Донка Байкова, специалист по хранене, диететика и ръководител на катедра „Превантивна медицина” във Факултета по Обществено здраве на Медицински университет – София.
„Този преход вече е направен. Това беше най-дългият пост в годината. Рисково е, ако още в ранни зори или сред църква, започват да се консумират онези животински храни, които са изключени от предишния дълъг период. Рисково е, защото храносмилателната система не е произвеждала храносмилателните сокове, които съдържат ензими, разграждащи животинските храни. Това означава, че тези храносмилателни жлези са си почивали и в режим на свръхработа е на лице риск да настъпят възпаления. Възпалили ли се един от храносмилателните органи на храносмилателната система-стомах или черва, рискът да настъпи подобен възпалителен процес на останалите три органа-панкреас и жлъчно-чернодробна система, е голям”, посочи проф. Байкова.
По думите ѝ, това се дължи на факта, че тези органи се намират в рефлекторна връзка.
„Говорим за така наречения „Бермудски триъгълник” в медицината. Ето защо, ние специалистите по хранене и диетика, препоръчваме прехода към празнично хранене да бъде постепенен и стъпаловиден. Ако на закуска сме приели онази белтъчна храна от животински произход, която последна сме изключили от режима си на пост, а именно млечен продукт гарниран със съставки на закуската, които са присъствали в предишния период, би могло да мине прехода много плавно към смесен режим на хранене. На обяд е добре, ако сме решили да ядем месо, а със сигурност Коледа е празника, на който обикновено се обядва в семеен кръг и приятелски такъв, месото да бъде гарнирано със зеленчуци и много плодове”, коментира проф. Байкова. Тя уточни, че това се налага, защото са съставки, които също са фигурирали в предишния период в режима ни на хранене.

източник: www.trud.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар