понеделник, 14 декември 2015 г.

Клечки за уши - вредни?

Много хора редовно почистват ушите си с най-добри намерения. От малки ни учат, че редовната грижа за тях, ще ги запази чисти и здрави. Въпреки това ушите не са предназначени за почистване. В действителност, те имат собствен хигиенен режим и чрез внасяне на чужди обекти в тях, този естествен процес се нарушава. А може и да стане по-лошо – да причините наранявания в ухото.
Американската академия по оториноларингология предупреждава за опасност при използването на памучни апликатори и навика за почистване на ушите в дълбочина с тях. На официалния си сайт, те съобщават за съществуваща връзка между ревностното почистване на ушите и риска от загуба на слуха.
Ушната кал, известна в медицината като церумен (cerumen), е здравословна функция на ушите и действа като самопочистващ агент. Тя има защитни, смазочни и антибактериални свойства. Тя се формира в тъпанчето и оттам тръгва към отвора на ухото. По пътя си почиства ушния канал, след което изсъхва и пада. Това е саморегулиращ се процес и при нормални обстоятелства не е необходима външна намеса. Ако е налице липса на ушна кал, ушите стават сухи и сърбящи.
Какво се случва, когато използвате памучни тампони за почистване?
Когато използвате тампони, вие всъщност бутане ушната кал надълбоко в ухото си и тя попада в област, в която не трябва да бъде. Тя може да се заклещи и да блокира отвора към тъпанчето, което може да доведе до най-различни усложнения.
При почистването на ушите с клечки за уши, може също да гъбички, бактерии и вируси от външното ухо да влязат навътре в ухото, което да доведе до инфекции, които са изключително болезнени. Освен това, ако ушнят секрет заседне дълбоко в ушния канал, той може да причини загуба на слуха. Ако, в желанието си да извадите всичко от ухото си или защото ви пречи, бутнете ушната кал още по-навътре, тя може да повреди тъпанчето и дори да доведе до спукването му.
Трябва ли изобщо да почистваме ушите си?
В идеалния случай, ушите ти никога не трябва да се почистват. Почистването на вътрешността на ухото води до порочен кръг. Когато постоянно се търка кожата на ушите, се отделя много хистамин. Това причинява раздразнения и възпаление на кожата на ушите. И колкото повече се чешете, толкова повече ви сърби.
Единственият случай, когато церуменът трябва да се почиства, е по лекарска преценка и предписание, при наличие на натрупване на ушна кал. Симптоми за това състояние са болки в ушите, загуба на слух, шум в ушите, сърбеж, мирис и отделяне на секрет. Ухото трябва бъде почистено от медицински специалист.
Ако все пак държите да продължите да почиствате ушите си, недейте да вкарвате нищо в вътрешното ухо! Почиствайте само външното ухо – това е препоръката и на производителите на клечки за уши – с мека кърпа.
източник: www.polezno.lekarite.info

Няма коментари:

Публикуване на коментар