понеделник, 18 май 2015 г.

Идеи за борба с пролетната умора

 
Пролетта е вече тук! Със събуждането на природата, повишаването на температурите и деня, който става все по-дълъг, ние се радваме на градинската работа под топлото слънце на пролетта. Но вместо разбудени като природата, много от нас в момента са изморени и се чувстват изчерпани - пролетната умора е пристигнала...
Пролетната умора не е болест, но е причинена от много специални процеси на адаптация в нашето тяло. Поради промените в условията на околната среда напр. по-висока температура и по-интензивна светлина, тялото ни се нуждае да адаптира своя хормоналния баланс и обмяната на веществата. Когато слънцето грее за по-дълъг период от време, тялото ни се изпълва с хормона на щастието серотонин. В същото време се намалява производството на хормона на съня - мелатонин. Тази промяна извлича много енергия от тялото и докато нивото на хормоните не се върне към равновесие, ние се чувстваме уморени и немотивиран. Друга причина за умората е покачването на температурата. Поради топлината вените се разширяват и кръвното налягане пада. За щастие, тази адаптация обикновено се извършва в рамките на три седмици.

За да Ви помогнем да се борите с високата температура и да получите най-доброто от пролетта, ние сме обобщили някои полезни съвети, за да помогнете на тялото си да се зареди с нова енергия.

1. Нагласете дневния си ритъм по слънцето

Не трябва да се подавате на повишената нужда от сън и да се излежавате в леглото с часове. По-добре е да си лягате рано и да ставате с изгрева. Дневната светлина кара тялото ви да произвежда хормона на щастието серотонин и намалява отделянето на хормона мелатонин. Така ще подпомогне на тялото си да се справи с хормоналните промени и ще се върнете бързо в добра форма.

2. Пийте много вода!

Поради понижаването на кръвното налягане понякога се чувствате слаби и уморени. Чрез пиене на много вода може да върнете кръвното си налягане до нормалното ниво. Може да се каже, че водата разрежда кръвта, което създава повече течност, преминаваща през кръвния поток.

3. Упражнения

Опитайте се да преодолеете слабостта си като възможно най-често спортувате навън. Няма значение дали ходите, тичате или карате велосипед: спортът стимулира циркулацията на кръвта и укрепва имунната система. Всички крайници трябва да се излагат на слънце, така че тялото да погълне възможно най-много естествена светлина, да се обогати със серотонин за съхранение.

4. Контрастен душ

Контрастният душ стимулира кръвообращението и ще помогне на тялото ви да се адаптира по-бързо към променящите се температури. След студения душ сутрин Вие със сигурност ще бъдете будни. Важно при взимане на контрастен душ: винаги започвайте с топла вода и завършвайте със студена.

5. Здравословна и лека храна

За да не обременявате тялото си допълнително трябва да се въздържате от мазна, тежка храна и да разделяте храненията си на няколко малки порции през деня и ранната вечер. Тъй като тялото се нуждае от повече витамини и протеини по време на хормоналните промени, най-добре е да поддържате хранителна диета, богата на пресни плодове, зеленчуци и пълнозърнести продукти.

източник: www.gardena.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар