През зимата, както и през ранната пролет, организмът е силно чувствителен на влиянието на околната среда.
През студеното полугодие имунната система се нуждае от допълнително поддържане и хранене, тъй като организмът е подложен системно на атаки на патологични микроорганизми, неблагоприятни климатични условия, липса на витамини в храната и изостряне на хронични заболявания.
За признак на слаб имунитет се смята честото боледуване от простудни заболявания (повече от 4-6 пъти на година), рецидиви на хронични заболявания като херпес, стоматит, бронхит и други, както и бърза умора, поява на алергии и емоционална лабилност.
На първо време трябва да се осигурят на организма вещества, които ще подпомогнат имунната система да функционира пълноценно.
В полза на имунната система е да се консумират зеленчуци и плодове преди хранене. Без наличието на друга храна в храносмилателната система, витамините и останалите полезни вещества се усвоят по-ефективно.
Подходящи храни за подкрепа на имунната система и възстановителните процеси са
храните и напитките с антиоксидантно действие, които включват повечето плодове и зеленчуци,особено тези с тъмнозелен, червен и оранжев цвят. Препоръчителното количество е поне по 400 г на ден.
олезни
са и други растителни храни като чесън, кромид и праз лук, съдържащи
сулфиди, съединения на сярата, които не само засилват имунитета, но и
потискат растежа на микробите и намаляват възпалителните процеси.
За да се образуват тези съединения, е необходимо чесънът да се
нареже и смачка, лукът и праз лукът да се нарежат и да постоят известно
време. Тогава от тях се отделят ензими, които водят до образуването на
активните вещества, полезни за имунитета.
Киселото мляко е друг ценен хранителен продукт, който ежедневно
трябва да присъства в менюто ни. Полезните му свойства се дължат на
съдържанието на пробиотици, които подпомагат за поддържането на здрава и
силна имунна система.
Живите млечни бактерии, съдържащи се в млякото, са мощно оръжие за подкрепа на имунната защитна бариера на червата.
Животинските храни, богати на висококачествени белтъци са месото,
рибата, млякото и млечните продукти и яйцата, а бобовите храни и ядките
са растителни продукти, богати на белтъци. Добре е да консумираме
ежедневно поне един представител от белтъчните храни, както за
възстановяване на белтъчните загуби, така и за подкрепа на имунитета.
Тиквените семки са препоръчителни, тъй като са с богато съдържание
на цинк, който помага на белите кръвни клетки в борбата с болестта.
Селенът е друго хранително вещество, което предпазва клетките от
уврежданията, които свободните радикали нанасят, а също така подобрява и
имунната система. Отличен източник на селен е риба тон.
Други храни, които не бива да пренебрегвате през този период от
годината, са гъбите и сладките картофи. Гъбите съдържат бета глюкани,
които са изключително полезни на организма в борбата с инфекциите.
Сладките картофи, от друга страна, са богати на витамин А, който
елиминира свободните радикали, отслабващи имунната система.
Препоръчително е в храненето да се включва пълнозърнест хляб и
пълнозърнести макаронени изделия, които са богати на минерали и
витамини, а също и на полезните за здравето растителни влакнини.
Друго изключително полезно средство срещу вредите, които свободните
радикали нанасят, е зеленият чай. Той има невероятни антиоксидантни
свойства, които елиминират вредителите.
Прочети още на:
http://www.puls.bg/health/food/news_18690.html
олезни
са и други растителни храни като чесън, кромид и праз лук, съдържащи
сулфиди, съединения на сярата, които не само засилват имунитета, но и
потискат растежа на микробите и намаляват възпалителните процеси.
За да се образуват тези съединения, е необходимо чесънът да се
нареже и смачка, лукът и праз лукът да се нарежат и да постоят известно
време. Тогава от тях се отделят ензими, които водят до образуването на
активните вещества, полезни за имунитета.
Киселото мляко е друг ценен хранителен продукт, който ежедневно
трябва да присъства в менюто ни. Полезните му свойства се дължат на
съдържанието на пробиотици, които подпомагат за поддържането на здрава и
силна имунна система.
Живите млечни бактерии, съдържащи се в млякото, са мощно оръжие за подкрепа на имунната защитна бариера на червата.
Животинските храни, богати на висококачествени белтъци са месото,
рибата, млякото и млечните продукти и яйцата, а бобовите храни и ядките
са растителни продукти, богати на белтъци. Добре е да консумираме
ежедневно поне един представител от белтъчните храни, както за
възстановяване на белтъчните загуби, така и за подкрепа на имунитета.
Тиквените семки са препоръчителни, тъй като са с богато съдържание
на цинк, който помага на белите кръвни клетки в борбата с болестта.
Селенът е друго хранително вещество, което предпазва клетките от
уврежданията, които свободните радикали нанасят, а също така подобрява и
имунната система. Отличен източник на селен е риба тон.
Други храни, които не бива да пренебрегвате през този период от
годината, са гъбите и сладките картофи. Гъбите съдържат бета глюкани,
които са изключително полезни на организма в борбата с инфекциите.
Сладките картофи, от друга страна, са богати на витамин А, който
елиминира свободните радикали, отслабващи имунната система.
Препоръчително е в храненето да се включва пълнозърнест хляб и
пълнозърнести макаронени изделия, които са богати на минерали и
витамини, а също и на полезните за здравето растителни влакнини.
Друго изключително полезно средство срещу вредите, които свободните
радикали нанасят, е зеленият чай. Той има невероятни антиоксидантни
свойства, които елиминират вредителите.
Прочети още на:
http://www.puls.bg/health/food/news_18690.html
Полезни са и други растителни
храни като чесън, кромид и праз лук,
съдържащи сулфиди, съединения на сярата, които не само засилват
имунитета, но и потискат растежа на микробите и намаляват възпалителните
процеси.
За да се образуват тези съединения, е необходимо чесънът да се нареже и
смачка, лукът и праз лукът да се нарежат и да постоят известно време.
Тогава от тях се отделят ензими, които водят до образуването на
активните вещества, полезни за имунитета.
Киселото мляко е друг ценен хранителен продукт, който ежедневно трябва
да присъства в менюто ни. Полезните му свойства се дължат на
съдържанието на пробиотици, които подпомагат за поддържането на здрава и
силна имунна система.
Живите млечни бактерии, съдържащи се в млякото, са мощно оръжие за
подкрепа на имунната защитна бариера на червата.
Животинските храни, богати на висококачествени белтъци са
месото,
рибата, млякото и млечните продукти и яйцата, а
бобовите храни и ядките
са растителни продукти, богати на белтъци.
Добре е да консумираме
ежедневно поне един представител от белтъчните храни, както за
възстановяване на белтъчните загуби, така и за подкрепа на имунитета.
Тиквените семки са препоръчителни, тъй като са с богато съдържание на
цинк, който помага на белите кръвни клетки в борбата с болестта.
Селенът
е друго хранително вещество, което предпазва клетките от уврежданията,
които свободните радикали нанасят, а също така подобрява и имунната
система. Отличен източник на селен е риба тон.
Други храни, които не бива да пренебрегвате през този период от
годината, са гъбите и сладките картофи.
Гъбите съдържат бета глюкани,
които са изключително полезни на организма в борбата с инфекциите.
Сладките картофи, от друга страна, са богати на витамин А, който
елиминира свободните радикали, отслабващи имунната система.
Препоръчително е в храненето да се включва
пълнозърнест хляб и
пълнозърнести макаронени изделия, които са богати на минерали и
витамини, а също и на полезните за здравето растителни влакнини.
Друго изключително полезно средство срещу вредите, които свободните
радикали нанасят, е
зеленият чай. Той има невероятни антиоксидантни
свойства, които елиминират вредителите.
източник: www.puls.bg
олезни
са и други растителни храни като чесън, кромид и праз лук, съдържащи
сулфиди, съединения на сярата, които не само засилват имунитета, но и
потискат растежа на микробите и намаляват възпалителните процеси.
За да се образуват тези съединения, е необходимо чесънът да се
нареже и смачка, лукът и праз лукът да се нарежат и да постоят известно
време. Тогава от тях се отделят ензими, които водят до образуването на
активните вещества, полезни за имунитета.
Киселото мляко е друг ценен хранителен продукт, който ежедневно
трябва да присъства в менюто ни. Полезните му свойства се дължат на
съдържанието на пробиотици, които подпомагат за поддържането на здрава и
силна имунна система.
Живите млечни бактерии, съдържащи се в млякото, са мощно оръжие за подкрепа на имунната защитна бариера на червата.
Животинските храни, богати на висококачествени белтъци са месото,
рибата, млякото и млечните продукти и яйцата, а бобовите храни и ядките
са растителни продукти, богати на белтъци. Добре е да консумираме
ежедневно поне един представител от белтъчните храни, както за
възстановяване на белтъчните загуби, така и за подкрепа на имунитета.
Тиквените семки са препоръчителни, тъй като са с богато съдържание
на цинк, който помага на белите кръвни клетки в борбата с болестта.
Селенът е друго хранително вещество, което предпазва клетките от
уврежданията, които свободните радикали нанасят, а също така подобрява и
имунната система. Отличен източник на селен е риба тон.
Други храни, които не бива да пренебрегвате през този период от
годината, са гъбите и сладките картофи. Гъбите съдържат бета глюкани,
които са изключително полезни на организма в борбата с инфекциите.
Сладките картофи, от друга страна, са богати на витамин А, който
елиминира свободните радикали, отслабващи имунната система.
Препоръчително е в храненето да се включва пълнозърнест хляб и
пълнозърнести макаронени изделия, които са богати на минерали и
витамини, а също и на полезните за здравето растителни влакнини.
Друго изключително полезно средство срещу вредите, които свободните
радикали нанасят, е зеленият чай. Той има невероятни антиоксидантни
свойства, които елиминират вредителите.
Прочети още на:
http://www.puls.bg/health/food/news_18690.html
Няма коментари:
Публикуване на коментар