вторник, 13 януари 2015 г.

Очакваме грипна вълна от мутирал вирус в края на януари


Един от трите очаквани грипни щама за този сезон е мутирал. Ваксината няма да бъде ефективна срещу него. 
Става дума за щама А H3N2 (“Тексас”). Вирусът “Тексас”, който разболява в Северна Америка, се оказва различен от вложения в противогрипните ваксини за този сезон. 

Данни от САЩ показали, че 60% от изследваните проби с вируса “Тексас” не съвпадат с щама от ваксините. Това съобщи държавният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев пред “24 часа”.
Все още не може да се каже дали този вирус ще е водещият за грипната епидемия в Европа и у нас, но е много вероятно. Промяната в него означава, че дори и преболедувалите от такъв грип миналата зима няма да са защитени. При среща с мутиралия вирус те вероятно ще се заразят, но е възможно да боледуват в по-лека форма и без усложнения.
За този сезон на грипа се очакват между 300 и 900 хил. болни. Засега не може да се каже дали епидемията ще бъде интензивна, както миналата година, каза още д-р Кунчев.
Показателен ще бъде стартът и начинът на протичане на епидемията в западните части на Европа, откъдето обичайно тръгва вълната. Заболеваемостта у нас е 109 на 10 000 души при епидемични стойности над 200 на 10 000.
Очаква се старт на грипната вълна към края на януари. 

Подготовката за епидемията изисква грижа за имунитета, обясняват лекари. Препоръчва се всекидневен прием на достатъчни дози витамин С, цинк, селен, витамин D, които имат ключово значение за имунитета. Защитата на организма се нуждае и от качествени протеини. Често миене на ръцете с топла вода и сапун и обтриване с мокри кърпи на спиртна основа, когато сме навън, са други важни мерки за защита от грип. Кихането трябва да става в носна кърпичка, струпването на много хора в затворени помещения трябва да се избягва, а при увеличаване на болните е добре да се носи маска на носа и устата.

източник: www.healthy.actualno.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар