неделя, 22 юни 2014 г.

Как да се предпазим от жегите



Трябва често да пием вода, и то – задължително още преди да почувстваме жажда, особено по време и след активна физическа дейност.
Не бива да прекаляваме с течности, които съдържат кофеин и захари, които дехидратират вместо да хидратират организма. Естествено, алкохолът също следва да се изключи.
Въздухът в помещенията, в които пребиваваме, трябва да се поддържа свеж, но без да злоупотребяваме с климатиците, за да се избегнат прекалено драстичните температурни разлики. Най-благоприятната за физиологичния комфорт температура на дневната или офиса е 24-26 градуса.
Когато климатикът работи, избягвайте да включвате други домакински електроуреди – фурна, пералня, бойлер и т.н., за да ограничите разхода на електроенергия.
Ако за разхлаждане използвате вентилатор, не го слагайте прекалено близо до себе си или до други хора, както и не разчитайте на него при температури над 32 градуса – при такава горещина не е ефективен и предизвиква обезводняване.
В най-горещите часове на деня – от 12 до 15 ч. приблизително, избягвайте както физическите усилия, като и прякото излагане на слънчеви лъчи.
Носете леки, ефирни, широки  дрехи от естествени тъкани, за предпочитане в светли цветове.
Никога не оставяйте деца и домашни любимци в затворен автомобил, паркиран на слънце, не позволявайте и на другите да го правят.
Съхранявайте лекарствата, които употребявате, на прохладно място, защото горещината може да промени състава им и съответно да повлияе на тяхната ефективност. Най-добре е да ги запазите долу в хладилника.
Наблягайте на леките храни и зеленчуците, за да си набавите минералите, които сте изгубили с отделената пот и да помогнете за хидратацията на организма.
Дръжте прозорците затворени през деня и ги оставяйте отворени вечер и през нощта, когато външният въздух е с по-ниска температура.
Прозорците, които слънцето огрява директно, трябва да са защитени с пердета или щори.
При възможност вземете душ или вана за намаляване на телесната температура.
източник: www.fakti.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар