неделя, 22 юни 2014 г.

Соколечение – здраве от натуралните зеленчукови и плодови сокове

Изобилието на зеленчуците и плодовете създава идеална предоставка да се възползваме от здравословната сила на събралите слънчевите лъчи природни дарове. Пресните сокове осигуряват изобилие от хранителни вещества, които се абсорбират бързо. Високата концентрация на фитонутриенти, витамини и минерали в пресните плодове и зеленчуци може да ви помогне в борбата с различни заболявания - от язва на стомаха до укрепване на имунната система. Една чаша суров сок е най-добрият "мултивитамини / минерални добавки" източник, който може да си подсигурите.

Всеки може да се възползва от здравословните предимства на плодовите и зеленчукови сокове, независимо от своето физическо състояние. Ниското качеството на продуктите, които участват в нашия хранителен режим, плюс ежедневния стрес, автоматично водят до нуждата от чиста храна за засилване на силите на нашия организъм. Плодовите и зеленчукови сокове запазват по-голямата част от витамините, минералите и растителните химикали (фитонутриенти), намиращи се в съответните плодове и зеленчуци. Тези вещества могат да спомогнат защитата срещу сърдечно-съдови заболявания, рак и различни възпалителни заболявания, като ревматоиден артрит. Ценните съединения, наречени флавоноиди и антоцианини, които са в изобилие в различните плодове и зеленчуци, предпазват от оксидативните клетъчни увреждания, които се изострят от излагането на химикали и замърсяването на околната среда.

За да повишите лечебните и детоксикиращи качества на вашия хранителния режим, започнете с елиминиране на преработената храна, като увеличавате приема на цели органични плодове, зеленчуци, зърнени храни, боб, леща, ядки и семена.

Забележки при приготвянето и консумирането на пресен сок
• Уверете се, че плодовете и зеленчуците, които възнамерявате да използвате за вашия пресен сок са органични. Можете да пиете сок директно, да го разредите наполовина с вода или да добавите фибри и протеин на прах, са да си направите здравословен шейк.
• Измийте добре продуктите, за да отстраните всички замърсявания, пестициди или бактерии. Уверете се, че дъската за рязане и приборите са чисти. Измийте ръцете си преди да докосвате плодовете и зеленчуци. Измийте внимателно и отделните части на сокоизтисквачката.
• Не забравяйте да пиете сока веднага след изцеждането, за да се гарантира неговите максимално високи хранителни стойности.
• Отпивайте бавно сока, като задържате в устата. Това позволява на слюнката да се смеси добре със сока за неговото още по-добро усвояване.
• Пийте сока самостоятелно, без да го смесвате с твърди храни, без да претоварвате храносмилателната система. Изчакайте поне един час след изпиването на чашата сок и преди да започнете да се храните. След хранене на свой ред изчакайте поне 2-3 часа, за да изпиете чашата сок.
• Не комбинирайте плодовe и зеленчуци в сока, тъй като те изискват различни храносмилателни процеси. Всички плодове могат да бъдат смесени заедно. Всички зеленчуци могат да бъдат смесени заедно. Има и няколко изключения - марулите и целината могат да бъдат комбинирани и с плодови, и с зеленчукови сокове. Ябълките се комбинират добре със зеленчуковите сокове и помагат за тяхното подслаждане.

17 полезни за здравето плодови и зеленчукови сокове

Сок от моркови укрепва очите и помага при кожни обриви. Не изрязвайте неговата горна част (по-голямата част фитохимикали са концентрирани точно там), а само отстранете листата.
Сок от целина – почиства кожата, подобно на сока от краставица. Целината дава на тялото естествени диуретични способности и помага за отстраняване на въглеродния диоксид от тялото. Съдържанието на натрий неутрализира остатъците от киселинни храни в тялото.
Сок от зеле - помага на стомашно-чревния тракт, както и при лечение на стомашни язви.
Сок от джинджифил- помага при възпаления в организма, като артрит и е известно средство за преодоляване на гадене.
Лимонов сок - отличен за противодействие на богата на мазнини и на животински протеини диета. Помага на черния дроб в ежедневните процеси на детоксикация.
•  Ябълков сок- помага за облекчаване на запек и при камъни в жлъчката, подпомага дейността на червата.
Сок от репички сок - от полза на щитовидната жлеза (в малки количества и се смесва с други сокове).
  Гроздов сок - помага за пречистване на кръвта, подсилва тялото в борбата с херпес симплекс и грипните вируси и може да се използва при лечение на хепатит.
Сок от нар- за унищожаване на глисти и укрепване на венците.
Сок от магданоз-
неутрализира рН на кръвта и помага за облекчаване състоянията на алергии, целулит, отравяне с живак и кожни проблеми. Изключително високо съдържание на хранителни вещества. Един отличен начин за прочистване и за стимулиране на всички жизнени функции.
Сок от грах - помага при кръвни съсиреци и облекчава симптомите на цьолиакия и синдром на раздразнените черва.
Сок от сливи - облекчава състояние на запек и може да се използва при някои чернодробни заболявания.
Доматеният сок помага възстановяване на здравето на черния дроб и може да се използва за лечение на диария и хронично разстройство.
Сок от диня – алкализира кръвта и може да се използва за лечение на пикочните проблеми, оток и гангрени. Неговите диуретични свойства са от полза за бъбреците и пикочния мехур.
Сок от кориандър - спомага за отстраняване на живак, олово, кадмий и други тежки метали от организма.
Сок от кейл - най-богатият на каротеноиди (мощно противораково средство) от всички листни зеленчуци. Съдържанието на лесно усвоим калций го прави чудесна храна при артрит, остеопороза и нарушения в костната плътност.
Сок от краставица - силен диуретик (помага за премахване на излишните течности от организма). Спомага за пречистване на кръвта.

източник: www.zdravosloven.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар