четвъртък, 22 май 2014 г.

Не пропускайте профилактичните прегледи при джипито



Те са задължително един път в годината за здравноосигурените лица

 

Един път в годината всеки здравноосигурен има право на пълен профилактичен преглед при личния си лекар. Посещението при джипито е задължително. Българите обаче все още не са свикнали да търсят медицинско лице само за профилактика, а бягат към кабинетите, когато са болни. Прегледът и изследванията са абсолютно безплатни, но и задължителни, въпреки че досега последици за "нарушителите" няма.
В Националния рамков договор точно се посочват всички прегледи и изследвания, на които подлежат лицата над 18 годишна възраст. Има разлика между видовете изследвания, възрастта на пациентите, пола и честотата на прегледите.
Годишният профилактичен преглед за мъже и жени над 18г. включва – изчисляване на индекс на телесната маса, психичен статус, изследване на зрението, измерване на артериалното кръвно налягане и електрокардиограма. Изследва се и урината с тест - ленти в кабинета за протеин, глюкоза, кетонни тела, уробилиноген, билирубин и рН. Задължително се пуска и кръвна захар при наличието на рискови фактори, като фамилна обремененост.
При мъже и жени от 30 до 45 години се проследява и пълната кръвна картина. Изследването по каса обаче е само веднъж на пет години. През останалото време пациентите могат да ползват платени услуги. Пълната кръвна картина се използва за профилактика и диагностика на множество заболявания. Тя дава информация за кръвните клетки - еритроцити, левкоцити и тромбоцити.

Задължително при жените над 30г. е проследяване на състоянието на млечните жлези. Прави се всяка година, но не става въпрос за изследването мамография, а за обикновен ръчен преглед, за да се изключат вероятностите за образувания. Мамографията по Здравна каса се полага във възрастовата група от 50 до 69 години включително. Тя се прави веднъж на две години.
Има и изледвания предназначени само за мъже. Представителите на силния пол трябва да си правят проверка за холестерол и  триглецириди след навършване на 40 години. По каса обаче се полага само едно проследяване за пет години.
Важно при мъжете е и изследването PSA – простатен специфичен антиген. То започва да се прави над 50-годишна възраст и представлява скрининг за ранно откриване на рак на простатата. Здравната каса поема разходите за изследването веднъж на 2 години.
При пациент над 65 години е задължително ежегодното изследване на пълна кръвна картина, холестерол и триглецириди. Последните представляват основната част от мазнините в храната. Изследването минава по каса при тази възрастова група веднъж на 5г.

Важно е да се знае, че по преценка на лекуващия лекар могат да се пуснат множество други изследвания, които зависят от общото състояние и фамилната обремененост към някои заболявания. Пациентите, които искат допълнителни изследвания, за да разберат дали са напълно здрави или има за какво да се притесняват трябва да обсъдят опасенията с лекаря си.
http://www.varnautre.bg/

Няма коментари:

Публикуване на коментар