понеделник, 19 май 2014 г.

Как да се справим със синузита с домашни средства




Синузитът може да се превърне в доста коварен проблем, ако навреме не се вземат мерки, за неговото лечение. Основните причинители на това заболяване са бактериалните и вирусните заболявания, които са "на мода" особено през зимата.

Той може да се появи и вследствие на деформирана носна преграда, получена в резултат на травма или вродена такава, от трета сливица, от алергична хрема, полипи в носната кухина или от гранулом на горните зъби.

Сред най-честите симптоми при синузит са главоболието и болките около очите и скулите. Същите се засилват особено и при навеждане на главата, а те често са придружени от повишена температура и жълто-зелен секрет от носа. Ако и вие страдате от подобни оплаквания, е най-добре да се обърнете към специалист в ДКЦ „Св. Георги”, но все пак има и няколко изпитани домашни рецепти, които могат да облекчат състоянието ви:

* Вземете една кафена чаша ориз, девет сушени сини сливи без костилките и една супена лъжица ленено брашно. Всичко това се сварява в 200 мл вода, докато стане гъста каша. Слага се на марля и се допира на мястото, където усещате най-силната болка. Така се престоява не повече от 2 часа. Процедурата се повтаря няколко пъти, докато симптомите на синузита бъдат облекчени или изчезнат.

* Могат да се правят профилактични промивания (особено за по-податливите на хреми и запушвания на носната кухина) с отвара от билки (лайка, невен, жълт кантарион) или разтвор от морска сол на кристали. След това за прочистване на носа се капва малко смес от сока на цвеклото с мед. Ефикасен е и методът на нагряването - пълни се торбичка със сол, затопля се на котлона и се слага между веждите.

* При синузит е полезно да се прилага и редовно почистване на носните кухини. За целта се използва физиологичен разтвор или нейодирана сол, разтворена в топла вода. Прилага се като капки за нос, след което носът веднага се издухва.

* Друга домашна рецепта включва една чаена лъжичка мед, настойка от евкалипт и отвара от мащерка. От тази отвара се поставят по 2-3 капки в носа четири пъти дневно. Когато се слагат капките, болният трябва да е легнал по гръб и да остане така 15 минути, за да може лечебната смес да попадне в средната носна кухина и да предизвика бързо изтичане на гнойта от синусите.

* Полезно е да се правят инхалации два пъти на ден като в метална тенджера се сипва една чаена лъжичка евкалиптово масло и се залива с 450 мл вряла вода.

Източник: www.edna.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар