четвъртък, 27 март 2014 г.

Подранилата пролет събуди алергиитеХрема и кихане заради подранилия цъфтеж Топлата зима събуди пролетните алергии. Голямата част от дърветата вече цъфтят и отделят във въздуха т. нар. полени. Те предизвикват сълзене на очите, хрема, кихане, леко повишение на температурата и обща отпадналост, съобщи акад. Богдан Петрунов, който е един от водещите специалисти в областта на имунологията и алергологията у нас.
"Тази година проявите на поленовата алергия започнаха много рано, още от началото на февруари имаме оплаквания. Целогодишно осъществяваме контрол на това което се намира във възхдуха. Данните показват, че вече има значително количество на полени в атмосферата", обясни акад. Петрунов.
Обикновено поленовите алергии се проявяват през април, май и юни и след това изчезват. Голяма част от хората не обръщат внимание на симптомите и не се лекуват. "Това е много груба грешка, защото състоянието се повтаря сезонно, задълбочава се и може да доведе до сериозни увреждания на белия дроб с развитието на една бронхиална астма", предупреждава академикът.
Според него компетентната диагностика е от изключително значение. "Имаме собствено производство алергенни препарати, което дава възможност да се прави качествена специфична диагностика и да се открие точният причинител на заболяването и с него да се проведе имунотерапия", казва акад. Петрунов.
Между 25 и 30% от българите страдат от различни форми на алергични реакции. Според Световната здравна организация през 2020 - 2025 г. 50 на 100 от всички хора ще бъдат свръхчувствителни към някакви алергизиращи фактори. 2- 3% от хората у нас страдат от бронхиална астма. Алергичният ринит също е значително разпространен и е свързан със сериозни икономически и социални проблеми, тъй като лечението е скъпо и е свързано с отсъствието от работа и училище.

Няма коментари:

Публикуване на коментар