четвъртък, 20 март 2014 г.

Има спасение от пролетната умора


Пролетната умора засяга 50% от хората


В месеца на Баба Марта слънцето грее вече по-силно, дните стават все по-дълги и започват разходките на открито. Свежа пролет е, но защо не се чувстваме енергично? Познатият термин „пролетна умора" лесно се обяснява с липсата на витамини в храната и с изчерпването на зимните „запаси" на организма. Но липсата на концентрация, раздразнителността, тежестта в крайниците, прозяването и общата летаргия всъщност е вегетативна реакция на тялото към промените в природата. Пролетната умора засяга 50% от хората и е една от най-честите причини за физическото неразположение през този период. Особено изложени на риск са възрастните, жените и хората с нестабилно кръвообращение, както и тези, които не са се упражнявали през зимата.
Защо тялото ни реагира на новия сезон? Хората, както и животните, регулират метаболизма и хормоналните нива в унисон с външни дразнители като светлина и температура. Когато е студено и тъмно, тялото се предпазва. Нашата основна температура през зимата е с няколко десети от градуса по Целзий по-ниска, отколкото през лятото. Това забавя метаболизма и тялото преминава в един вид мини-зимен сън. През тези месеци то произвежда повече от хормона на съня мелатонин и ние изпитваме нужда да прекарваме повече време в леглото.
Когато дойде пролетта с повече часове слънчева светлина, тялото трябва да се адаптира. Телесната температура се покачва, кръвоносните съдове се разширяват и като резултат - кръвното налягане спада. Светлината стимулира тялото да отделя повече серотонин – хормона на щастието и на действието, но тези процеси на адаптация не настъпват за една нощ, а за две-три седмици. Пренастройват се и нивата на ендорфин, тестостерон и естроген, което стресира организма допълнително.
Фактори, различни от вегетативните процеси (на вегетативната нервна система) могат да допринесат за пролетната умора. Инфекциите са често срещани по време на смяна на сезона. Големите температурни колебания в денонощието оказват натиск върху кръвоносните съдове и кръвообращението.
Ако страдате от пролетна умора, може да облекчите симптомите с помощта на прости средства. Може да действате превантивно, знаейки, че светлината стимулира производството на хормона серотонин. Можете да прекарвате много време на открито или да преминете терапия с филтрирана светлина, за да засилите скоростта на прехода.
Сауна, масаж и контрастни душове стабилизират дейността на съдовата система - така сме по-малко податливи на температурни колебания. Физическите упражнение активират цялото тяло. Приемът на повече свежи плодове и зеленчуци, както и пиенето на повече вода също се препоръчва от специалистите. Освен да наблягате на билкови запарки, хомеопатите препоръчват приемът на соли като Калиум фосфорикум и Фосфорикум ацидум, както и на природни енергизиращи средства като пчелно млечице, женшен и джинджифил.
Добре е да подчертаем, че състоянието „пролетна умора" не е болест, а нормален процес на адаптация, който някои от нас преживяват по-тежко. В края на зимния сезон понякога по инерция приемаме усещането за изтощеност за пролетна умора. Всъщност в някои случаи отпадналостта може да е симптом на сериозни заболявания. Например, ако умората е съпътствана от значително напълняване, това подсказва за възможни проблеми с щитовидната жлеза. Ако постоянно чувствате сънливост и лошо настроение, вероятна причина за това може да е дефицитът на желязо в организма. Както е известно, желязото играе важна роля при образуването на хемоглобин и е свързано със състоянието на имунната система. Препоръчителната дневна доза желязо е около 10мг за мъжете и 18мг за жените. Ако имате съмнения за заболяване, винаги се обръщайте за съвет към доверен лекар.

 (Статията е предоставена от медицинския портал Doctiming.bg)

Няма коментари:

Публикуване на коментар