събота, 18 септември 2021 г.

Ортопеди от УМБАЛ „Свети Георги“ спасиха пациентка от адски болки и огромен костен тумор на ръката

Пълно възстановяване на двигателните функции на ръката на 78-годишна пациентка успяха да постигнат за 5 дни след операция по отстраняване на голям костен тумор лекари от Клиниката по ортопедия и травматология на УМБАЛ „Свети Георги“ – Пловдив. Случаят бе представен на брифинг днес от началника на лечебното звено проф. д-р Владимир Ставрев. 

„В моята практика за пръв път виждам толкова голямо туморно образувание на раменната кост“, сподели д-р Румен Минчев. Той и колегата му д-р Петко Ганев извършили хирургическата интервенция по премахване на тумора, който имал елипсовидна форма и размери 16 на 11 сантиметра. Понеже в непосредствена близост – между костта и тумора, минавал лъчевият нерв, интервенцията представлявала истинско предизвикателство. Съществувал риск при засягане на нерва ръката на пациентката да увисне и тя да не може да я вдига. 

„Колеги от столична болница преди това отказали да поемат случая, ние откликнахме на пациентката“, обясни проф. д-р Владимир Ставрев. След консултация с експерта по костни тумори проф. Любен Стоков от специализиран медицински център, операцията била насрочена. 

„Благодарна съм на тези професионалисти! Ако други хора имат моя проблем – да пристигат тук. В тази клиника ми премахнаха адските болки и огромния тумор. А на друго място искаха да ми ампутират ръката – като в Средновековието“, сподели 78-годишната Марийка Недкова. Преди 10 години на нейната дясна ръка се появила подутина, тогава лекари й казали, че е мастно образувание. Миналата година обаче жената го ударила и то отекло. И постепенно достигнало огромните си размери. 

„Няма правило къде ще се появи тумор и как ще се развие, затова не са написани и алгоритми. Но ние спазваме основни принципи“, коментира д-р Петко Ганев. В УМБАЛ „Свети Георги“ се прилага комплексност и завършеност на лечението. При онкологични заболявания лечебното заведение разполага с РЕТ-скенер, КиберНож, лъчелечение. След като излязат резултатите от хистологичното изследване на тумора, т.нар. онкокомитет в болницата ще прецени как да продължи лечението на пациентката, обясни проф. д-р Владимир Ставрев. В ръководената от него клиника се извършват средно по 15-20 операции на денонощие в 5 зали. На разположение са 4 рехабилитатори, които започват раздвижване на пациентите веднага след хирургическа интервенция.

Няма коментари:

Публикуване на коментар