понеделник, 2 август 2021 г.

Д-р Христиана Бацелова: Най-застрашени от COVID вече са младите хора и децата

Съвсем очаквано, за съжаление делта вариантът настъпва и у нас, най-вече в големите градове и по морето, където е пренаселено заради летния сезон и идват доста чужденци, които носят вируса. Това заяви пред БНР д-р Христиана Бацелова, епидемиолог и преподавател в МУ – Пловдив.

За съжаление четвъртата вълна на COVID- 19 вече настъпва и в България, а 50% от новите случаи са в Софийска, Пловдивска и Бургаска област и са от делта варианта, уточни тя.

Д-р Бацелова изрази притеснение, ча поради ниския процент ваксинирани българи можем да очакваме сериозно разпространение и повече хора, които ще имат нужда от медицинска помощ и хоспитализация.

Специалистката бе категорична, че най-застрашени са по-младите и децата. Тя отбеляза, че тази тенденция е вече видима в САЩ, защото първоначално при ваксинирането се е отдавал приоритет на по-възрастните и хронично болните, а сега се оказва, че младите и активни хора са незащитени.

В САЩ например най-често се хоспитализират пациенти между 20 и 30 години, все повече са и децата, каза д-р Бацелова. Тя препоръча при съмнение за инфекция с делта варианта да се направи бърз антигенен или PCR тест, за да се изключи коронавирусна инфекция и да има ясна диагноза, тъй като много заболявания имат сходна симптоматика – дразнене и болки в гърлото, повишена температура, главоболие, продължителна кашлица.
 Епидемиологът коментира и темата за третата доза ваксина, за която обаче трябва да има категорични препоръки от ЕМА и МЗ.

„Чисто логистично това не е трудно, можем много бързо да го организираме, защото имаме налични дози, а хората, които са получили първите две, просто ще трябва да отидат там. Но засега CDC не препоръчва масово поставяне на трета доза. Тези препоръки винаги се правят върху огромен брой научни доказателства, свързани с болестите и ваксините. Така, че оставаме в очакване на препоръки. В Израел се възприе да се поставя на най-възрастните над 75 години и на млади хора със заболявания, които не са изградили достатъчно добра протекция“, коментира д-р Бацелова.

Тя предположи, че ще бъде възможно да се комбинират ваксини, но по този въпрос ще се изчака позицията на ЕMA.
Д-р Бацелова горещо препоръча да се използват летните месеци и преди началото на есента хората да се ваксинират, като тази препоръка важи особено за медиците и за работещите в организирани колективи.

Според нея когато настъпи есента, при този нисък процент имунизирани от персонала на детските и другите социални заведения, опасността за децата е съвсем реална и трябва да се направи възможното тя да бъде избегната.

Специалистката бе категорична, че сега сме по-подготвени и в организационно отношение, и като логистика, но не трябва да пренебрегваме необходимостта от ваксиниране. Също така, обясни епидемиологът, в ход са и многобройни проучвания за създаването на лекарства срещу коронавируса.

Няма коментари:

Публикуване на коментар