сряда, 25 август 2021 г.

Удължиха извънредната епидемична обстановка с още 3 месеца


Правителството удължава извънредната епидемична обстановка с още три месеца.

Причината – навлизаме в нова пандемична вълна, съобщи след заседанието на Министерския съвет служебният здравен министър Стойчо Кацаров, който вчера призна, че вирусът го е изненадал с по-ранното си настъпване у нас.

„Регистрираме ръст на броя на заразените, регистрираме ръст и на броя на хоспитализациите и това налага да удължим епидемичната обстановка. Срокът се обосновава с това, че средната продължително на една пандемична вълна е около 2 месеца, два месеца и половина“, мотивира решението Кацаров. Така страната ни ще е в извънредна обстановка до края на ноември.


Той обясни, че е взета под внимание и особената политическа ситуация, в която се намираме и колко време ще продължи да работи настоящото Народно събрание и дали то ще успее да излъчи правителство. „Така че, тримесечния срок дава достатъчно гаранция за сигурност и възможност за налагане на противоепидемичната ситуация, в това число и около граничния контрол“, обясни здравният министър.

Удължаването на обстановката обаче засега не променя нищо, тъй като служебната власт ясно показва, че не смее да затегне мерките, за да не си навлече гнева на голяма част от обществото. И докато Кацаров не спазва собствения си пандемичен план, който иначе беше широко рекламиран, гърците показаха как трябва да се действа в условията на върлуваща опасна зараза.

Няма коментари:

Публикуване на коментар