вторник, 29 юни 2021 г.

Британски учени: Смесването на ваксини води до по-добър имунен отговор

Смесеният режим на прилагане на COVID ваксини от два вида води до по-добра имунна реакция. Това е изводът от проучването Com-COV, осъществено от група оксфордски учени, предаде Ройтерс.

То е първото по рода си от този тип и сравнява смесени двудозови схеми на ваксините на Pfizer и AstraZeneca. В него ваксината на Pfizer е била приложена 4 седмици след ваксина на AstraZeneca. Според изследователите така приложена, комбинацията е довела до по-висока концентрация на антитела срещу спайк протеина на коронавируса.

Тези резултати осигуряват научна подкрепа за решението на някои европейски страни, които са започнали да предлагат алтернативи на AstraZeneca като втора доза, след като тази ваксината се свързва с риск от тромбози.

Според проф. Матю Снейп, оксфордският изследовател, който работи над изследването, констатациите могат да бъдат използвани, за да се насърчи гъвкаво поведение при прилагането на COVID-ваксините по принцип.

„Със сигурност е обнадеждаващо, че полученият имунен отговор като антитела и Т-клетки изглежда така добре при смесените режими", 
коментира ученият и препоръча да има придържане към препоръките като цяло и да се отива към смесен режим, когато са налице основателни причини.

Най-добър отговор по отношение образуването на антитела е бил наблюдаван при хора, получили две дози ваксина на Pfizer, както и при двата смесени режима – Pfizer плюс Astra Zeneca. Отговорът е бил по-добър в сравнение с този, получени от две дози ваксина AstraZeneca.

Първа доза на AstraZeneca, последвана от Pfizer, е дала най-добрия Т-клетъчен отговор, а също така и по-висок отговор по отношение образуването на антитела в сравнение с първа доза на Pfizer, последвана от втора на AstraZeneca.

Резултатите са за комбинации от ваксини, дадени на интервал от четири седмици на 830 участници. Com-COV също така изследва смесени режими при 12-седмичен интервал.

 


Няма коментари:

Публикуване на коментар