петък, 13 ноември 2020 г.

Ваксината на Pfizer с 90 % ефективност

Фармацевтичната компания Pfizer Inc заяви, че разработената от нея и BioNTech експериментална ваксина показва над 90% ефективност за предотвратяване на заразяване с коронавирус въз основа на първоначални данни от голямо проучване във „Фаза 3“, което може да се окаже важна стъпка в борбата с пандемията, съобщава Ройтерс.

Pfizer и немският ѝ партньор BioNTech SE са първите производители на лекарства, които показват успешни данни от мащабно клинично изпитване на коронавирусна ваксина. Компаниите заявиха, че досега не са открили сериозни опасения във връзка с безопасността на ваксината и очакват да поискат разрешение за спешна употреба в САЩ по-късно този месец.

Препаратът изгражда защита седем дни след втората доза и 28 дни след първата. Проблем обаче може да се окаже логистиката, тъй като ваксината се съхранява при минус 80 градуса. От компаниите заявиха, че очакват да доставят до 50 милиона дози ваксини в световен мащаб през 2020 г. и до 1,3 милиарда дози през 2021 година, допълва Франс прес.

„Днес е страхотен ден за науката и човечеството“, заяви Алберт Бурла, председател и главен изпълнителен директор на Pfizer. „Постигаме този критичен крайъгълен камък в нашата програма за разработване на ваксини в момент, когато светът се нуждае най-много от него, тъй като нивата на заразяване поставят нови рекорди, болниците се приближават до свръхкапацитет и икономиките се опитват да отворят отново“, допълни той.

Очаква се Pfizer да поиска разрешително за спешна употреба на ваксината в САЩ за хора на възраст между 16 и 85 години. За целта ще трябва да се натрупат двумесечни данни за безопасност за около половината от около 44 000 участници в изследването, като се очаква това да стане в края на ноември.

„Почти съм в екстаз“, каза Бил Грубер, един от най-добрите учени за ваксините на Pfizer. „Това е чудесен ден за общественото здраве“.

От Pfizer посочиха, че междинният анализ е проведен, след като 94 от 44 000 участници в проучването, които са от 6 държави, са се оказали заразени след ваксинацията, но все още не се съобщава колко от тях са получили серума и колко плацебо.

Степента на ефикасност е доста над ефективността от 50%, изисквана от Американската администрация по храните и лекарствата за коронавирусна ваксина, отбелязва Ройтерс. Данните все още не са рецензирани или публикувани в медицинско списание. Pfizer заяви, че ще го направи, след като получи резултатите от цялото изпитание.

Няма коментари:

Публикуване на коментар