четвъртък, 12 ноември 2020 г.

Възрастните в магазин и аптека само от 8 до 10 ч.

Възрастните да пазаруват само от 8 до 10 ч., единен вечерен час за заведенията в цялата страна и преустановяване на плановите операции са само част от мерките, които влизат в сила от днес със заповед на здравния министър проф. Костадин Ангелов. Тя ще важи до 30 ноември.

Преустановяват се присъствените учебни занятия (учебни практики, стажове, изнесени учебни часове, изпити, дуална система на обучение и др.) за учениците от пети до дванадесети клас в областите с достигната 14-дневна заболяемост над 119,9 на 100 хил. население и 15% отсъстващи по причини, свързани с поява на симптоми на COVID-19, от провеждащите присъствено обучение ученици за периода 4-11 ноември 2020 г. Решението за преминаване в обучение в електронна среда се взема от министъра на образованието и науката.

Присъственото провеждане на групови извънкласни дейности и занимания, дейности по интереси, занимални и други се допуска само за училищата и паралелките, които провеждат присъствено обучение.

Преустановяват се присъствените групови занятия в центровете за подкрепа на личностното развитие, с изключение на тези, които са организирани по начин, който не допуска смесване на деца от различни паралелки/групи.

Преустановява се присъственото обучение във висшите училища, с изключение на практическите упражнения, които не могат да се осъществяват от разстояние в електронна среда. Изключение се допуска и за практическите упражнения по клинични дисциплини, учебната практика (клиничен стаж), преддипломния стаж и държавните изпити на студентите по „Медицина“, „Дентална медицина“ и „Здравни грижи“, както и държавните изпити за придобиване на специалност в системата на здравеопазването, при стриктно спазване на мерките за превенция и контрол на инфекциите.

Редица кметове обаче решиха да не чакат властта да затвори школата и с решение на областните щабове на мното места вече е издадена заповед за дистанционно обучение на учениците от 5 до 12 клас, а някъде карантината важи и за най-малките. Шумен пък затваря напълно заведенията и фитнесите от понеделник до края на месеца.

Друга мярка е въвеждането на „зелени коридори“ в магазините за хранителни стоки и аптеките за лица на и над 65-годишна възраст. Те ще могат да пазаруват само в часовете между 8.00 и 10.00 ч. В посочените часове не се допускат лица под 65-годишна възраст.

Но докато хората в по-напреднала възраст няма да могат да щъкат по магазините, когато на тях им е удобно, за да бъдат предпазени от младите, то няма никакъв проблем да висят по цял ден в кафенета и кръчми. Всички заведения за хранене и развлечения (ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения, кафе-сладкарници и барове) могат да работят само в часовете между 06.00 и 23.30 ч. През останалите часове на денонощието се допускат само доставки по домовете.

Малолетните и непълнолетните лица могат да посещават търговските центрове, включително МОЛ-ове, само ако са придружени от техен родител или от друго пълнолетно лице. В заповедта не е посочено какво се случва, ако родителят случайно е над 65 години.

Преустановява се провеждането на планов прием и планови операции в лечебните заведения за болнична медицинска помощ и комплексните онкологични центрове, с изключение на дейностите, свързани с трансплантация на органи, тъкани и клетки, диагностиката и лечението на пациенти с онкологични и онкохематологични заболявания, дейностите по асистирана репродукция и ражданията, независимо от метода на родоразрешение, дейностите по рехабилитация, продължително лечение и психиатрична помощ.

Директорите на регионалните здравни инспекции определят задължителен брой легла за лечение на пациенти с основна или с придружаваща инфекция с COVID-19 от не по-малко от 20 % от обявените в съответната регионална здравна инспекция брой легла на всяко лечебно заведение за болнична помощ и комплексен онкологичен център.

Няма коментари:

Публикуване на коментар