сряда, 25 септември 2019 г.

Почина бившият ректор на Медицинския университет в Пловдив - проф. Панайот Солаков


Почина проф д-р Панайот Солаков- бивш ректор на Медицинския университет Пловдив и известен ревматолог. Тъжната вест за неговата кончина съобщиха от Висшето учебно заведение.  Основател и първи ръководител на Клиниката по ревматология проф. д-р Панайот  Солаков работи до последния си дъх, помагайки на пациенти с ревматологични заболявания. Със своя професионализъм и всеотдайност той винаги ще бъде пример на човек, посветил се да упражнява лекарското изкуство.

Като Ректор на Медицински университет – Пловдив (1991-1995) и  действащ до днес председател на Съвета на настоятелите на МУ – Пловдив той до последно се вълнуваше от своята Алма Матер, се казва още в съобщението от висшето учебно заведение.  

Той е роден в гр. Пловдив. Завършил е медицина в Медицински Университет, град Пловдив . Започва кариерата си в гр. Чирпан, а по-късно завежда кабинет по кардиология в Окръжна болница в Пловдив. През 1968 г. е назначен за асистент в Клиниката по пропедевтика на вътрешните болести на Медицински Университет, град Пловдив . През 1989 г. придобива научна степен "доцент" по вътрешни болести, а през 1990 г. придобива научна степен "професор". Има призната специалност по ревматология, кардиология и вътрешни болести.

Специализирал е при проф. В .Т. Цончев в София, а след това при проф. Ф. Кан в Париж и при акад. В. Насонова в Москва. Защитил е дисертации за "доктор" и за "доктор на медицинските науки". 

Носител е на званията "Интернист на 2010 година", “Почетен член на всеруското дружество на ревматолозите", носител на почетния знак на Община Пловдив и този на на Медицински Университет-Пловдив. 

Поклон пред светлата му памет!


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар