събота, 14 септември 2019 г.

Проф. Марияна Мурджева е новият ректор на Медицинския университет

Проф. Марияна Мурджева ще управлява Медицинския университет-Пловдив в следващите 4 години. Тя стана ректор след инфарктна надпревара в два тура вчера. На първия се явиха четирима кандидати. В пресявката отпаднаха деканът на Медицинския факултет проф. Николай Бояджиев, който събра 71 гласа, и проф. Илия Баташки, за когото вота си дадоха 16 делегати. 

На балотажа за изпълнителния директор на УМБАЛ "Св. Георги" проф. Карен Джамбазов гласуваха 140 души. При ръчното броене на бюлетините бе отчетена една невалидна. Проф. Мурджева събра 141 гласа, което е точно 50 процента, както се изисква по Правилника за дейността на МУ. 

Проф. д-р Мариана Мурджева е завършила Гимназия с преподаване на английски език в Пловдив, а после и МУ-Пловдив, специалност медицина. Има две специалности - по микробиология и клинична имунология. Специализирала е в Лондон, Тюбинген, Будапеща, Наймиген. Зам.-ректор по международно сътрудничество и проектна дейност в ​университета два мандата, в които минаваше за дясна ръка на ректора Стефан Костянев. Ръководител е на Катедрата по микробиология и имунология при МУ-Пловдив и началник на Лабораторията по микробиология при УМБАЛ „Св. Георги“-Пловдив. Преподава на български и англоезични студенти, а освен това обучава специализанти и докторанти. 

Номинирана е от БЛС за лекар на годината през 2013 година.


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар