понеделник, 15 юли 2019 г.

Лекар загуби работата си – отказал да назове брадат мъж „мадам“

Лекар-евангелист загубил работата си в правителствено ведомство, след като отказал да назове „брадат мъж с височина шест фута“ като „мадам“. 56-годишният д-р Дейвид Маккирет твърди, че е уволнен като оценител по инвалидност от Министерството на труда и пенсиите заради религиозните си убеждения и отказ да използва транссексуални местоимения, пише Тhe telegraph. Сега лекарят съди правителството в трудов съд за дискриминация въз основа на религиозните му убеждения.
На изслушване в Бирмингам д-р Маккирет казал, че смята, че транссексуалността е „заблуждаваща вяра“ и идеология, „в която не вярвам и ненавиждам“.
Обученият богослов, който има 30-годишен медицински опит, е получил работа като оценител на здравето и хората с увреждания в центъра за оценка на Fiveways в Бирмингам през май 2018 г. Той е казал пред съда, че е бил отстранен следващия месец, след като е бил „разпитан” от шефа си Джеймс Оуен, защо отказал да „се обади на шест фута висок брадат мъж и да се обърне към него с „госпожо“, какъвто бил неговият каприз“. Медикът твърди, че му е било казано, че „е твърде вероятно да загуби работата си, ако не се съгласи да направи това“.
Д-р Маккирет напуснал работата си на 25 юни 2018 г., след размяна на имейли с г-н Оуен. Имейлът му гласял: „Ако обаче не желаете да правите това, ние ще уважим вашето решение и правото ви да прекратите договора си”. Д-р Маккирет е отговорил: „Аз съм християнин и човек с добра съвест, не мога да правя това, от което се нуждаете“. Той настоял, че не се отказва от позицията си и е жертва на пряка дискриминация и тормоз.
„Самият факт, че лекарят може да бъде отстранен от работата си заради убежденията му по темата за пола е абсурден и много зловещ, още повече, ако доведе до уволнение. Ако нещо подобно се случи в църковна обстановка - хората са извадени от амвона, разпитвани и след това отлъчени - това ще се разглежда като скандален пример за религиозна нетърпимост и фанатизъм“, каза д-р Маккирет на изслушването.
От бившата месторабота на д-р Maккирет твърдят, че действията му са в нарушение на Закона за равенството от 2010 г. Компанията твърди, че убежденията на лекаря „не са съвместими с човешкото достойнство“.
В изявление пред съда д-р Маккирет казва: „Оценявам, че в настоящия политически климат някои хора, включително някои от тези, които вярват, че са транссексуални, могат да намерят убежденията ми за обидни. Но в едно свободно общество това не е достатъчно основание да се цензурират моите убеждения и да ме принуждават да действам противно на съвестта си“.
Д-р Маккирет е добавил, че присъщата му вяра е, че транссексуалността е „бунт срещу Бога, който е безсмислен и грешен. Аз, разбира се, зная, че има мъже или жени, които вярват, че са били хванати в капана на неправилно тяло и не се съмнявам в искреността на техните убеждения. Малък брой такива хора винаги са съществували. Доскоро подобна вяра се смяташе от медиците за заблуда и симптом на медицинско разстройство. Едва наскоро транссексуалността е призната за нормална и такива заблудени вярвания се приемат по номинална стойност. Това, което е отговорно за тази промяна, е политическият натиск, а не научните доказателства“.

Няма коментари:

Публикуване на коментар