понеделник, 25 февруари 2019 г.

УМБАЛ "Св. Георги" е заработил най-много средства от НЗОК през 2018-а

Най-голямата болница в България УМБАЛ "Свети Георги" Пловдив  е заработила най-много средства от Здравната каса през миналата година. Сумата е 90 милиона лева по клинични пътеки и амбулаторни процедури. Това съобщиха Центърът за защита на правата в здравеопазването. След нея се нареждат  от болница "Света Марина" от Варна  с 65 милиона лева, Софийските "Ачибадем Токуда" с 58 милиона лева, "Пирогов" с 56 милиона лева, "Софиямед" 42 милиона лева и други.  Милиард и осемстотин и осемдесет милиона е платила НЗОК на болниците по клинични пътеки, клинични и амбулаторни процедури през 2018 година. Това е с почти 11% повече от изплатените през 2017 година средства на болниците за същите дейности. В сумата не са включени платените средства за лекарства за злокачествени заболявания и за медицински изделия, които реално не са приход на болниците.
Болниците в София са получили почти 1/3 от парите на НЗОК – 610 милиона лева, а заедно с болниците в Пловдив половината от всички пари за болнична помощ за 2018 година.
За месец януари 2019 година НЗОК е изплатила на болниците общо 156 милиона лева, което с 9 процента повече в сравнение с януари 2018 година, когато те са получили 144 милиона лева. Януари, обаче е и месецът с най-ниско заплащане през 2018 година, през която средно болниците са получили по 156 милиона лева. Ако темпът на нарастване от миналата година се запази, то до края на годината може да се достигне до психологическата граница от 2 милиарда лева.

Няма коментари:

Публикуване на коментар