петък, 30 юни 2017 г.

Опасната жега ще обгръща Пловдив и през уикенда

Деца се разхлаждат на фонтаните в Цар Симеоновата градина.
Червен код за екстремно високи температури - най-висока степен на предупреждение за опасни горещини, е обявена в 17 области на страната за 1 юли. Той е в сила за областите: Пазарджик, Пловдив, Хасково, Стара Загора, Сливен, Ямбол, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Силистра, Търговище, Разград и Шумен. 
В равнинните части на тези райони прогнозираните стойности на термометрите ще отчитат опасно високите 41-44 градуса по Целзий, на сянка. На места не са изключени и по-високи стойности, предупреждават метеоролозите. В останалите 10 области на страната в съботния ден е обявен код оранжево, за температури от 37 до 40 градуса.
Лекари призовават хората да не подценяват жегите и да не излизат навън в събота, ако това не е крайно наложително. Все пак при излизане не забравяйте да вземете шапка, слънчеви очила и шише с вода. Пийте много течности и поне 2,5 - 3 литра вода на ден. Пръскайте често и обилно лицето и главата си, а също и крайниците си. Носете светли дрехи и се хранете само с леки храни. Най-тежко жегите преживяват възрастните, децата и страдащите от високо кръвно налягане и сърдечно-съдови заболявания. Бъдете внимателни и се щадете под парещото слънце!
Бъдете внимателни и с климатиците, защото ако заспите под тях, има голям риск да хванете простуда, високата температура в жегата е доста неприятна, казват доктори.

Според синоптиците горещо ще бъде и в неделя, а от понеделник се очаква захлаждане, придружено с вятър, валежи и гръмотевични бури. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар