четвъртък, 27 април 2017 г.

Проф. Панайот Солаков помогна на 34-годишна с артрит да забременее втори път


Когато 34-годишната асеновградчанка Христина се разболяла от артрит, разбрала, че няма кой да я лекува в родния й Асеновград, защото в града няма ревматолог.
Наложило й се да търси консултант в Пловдив и тогава съдбата й дала първия си знак – изпратила я при един от най-известните специалисти в страната проф. д-р Панайот Солаков. 
„Когато си взех час за преглед в ДКЦ „Св. Георги“ дори не си мислих, че изобщо някога ще мога отново да забременея, а още по-малко, че това ще е само след няколко години, казва жената, която очаква близнаци. Много съм доволна и щастлива, късметът кацна на рамото ми“, споделя пациентката.
Жената заболява преди 7 години, след като ражда момиченцето си. Ставите й се подуват, има силни болки по цялото тяло – от главата до петите, краката и ръцета й се подуват, лесно се изморява, трудно ходи, не може да върши домакинската си работа. Личната лекарка я изпраща да се консултира с ревматолог.
Когато болната влезе в кабинета ми в ДКЦ „Св. Георги“, тя беше сгъната на две от ревматоидния артрит, казва професорът, който констатира, че заболяването е в тежка форма. Предупреждава я, че болестта е трудна за лечение и от нея се иска да прояви упоритост и постоянство, за да избегне големи деформации на ставите. Докато забременее, пие най-съвременните лекарства – биологичните, сега обаче терапията е променена. Бившият ректор на Медицинския университет в Пловдив я окуражава да си роди дете и поема ангажимента да бъде до нея по време на цялата бременност.
Ревматоидният артрит е автоимунно заболяване, при което в костния мозък се отделят антитела, които е насочват към ставите на пациентите, обяснява професорът. И добавя, че засега не са известни причините, които пускат в ход заболяването. Може да се говори за известна генетична наследственост, но това  не е основният фактор. Съвременната терапия на практика прекъсва активността на антителата, те продължават да се отделят, но стават безопасни за организма и уврежданията за пациента спират.
Според проф. Солаков болестта засяга 1-2-ма души на 1000. Те обикновено са на възраст между 20 и 40 години, но е възможно да се отключи и при хора над 80. По-засегнати от артрита са жените. През пролетта и есента, когато става смяната на сезоните и атмосферните промени са по-чести, се обостря.
Проф. Панайот Солаков е доктор по медицина и основател е на клиниката по ревматология в УМБАЛ „Св. Георги“. Специализирал е в София, Париж и Москва.


Няма коментари:

Публикуване на коментар