петък, 16 септември 2016 г.



Пазарът е залят от некачествени пластмасови прибори за хранене.
От това се оплакват търговци и потребители. Опасни ли са за здравето ни обаче чупещите се вилички и ножове и как да разпознаем качествения продукт.

На пазара вече почти не могат да се намерят качествени прибори за еднократна употреба. Затова изпатилите клиенти са измислили начин – едни си взимат по няколко вилички, за да имат за резерва, а други просто си носят метални прибори от вкъщи.
Пластмасата, която неизменно поглъщаме с тези прибори, не е опасна за здравето, обясняват експертите. Опасна е обаче грешката, която много от нас допускат – да ползват приборите за еднократна употреба повече от веднъж. Причината е, че пластмасата също старее.

Желателно е да изхвърлим пластмасовите си прибори, ако са престояли повече от година, дори и да не сме ги ползвали.
За да сме максимално спокойни, трябва да търсим маркировка по приборите, които ползваме за вида на пластмасата и за това, че можем да я ползваме с хранителни продукти.
За маркировка и сертификат за качество проверяват и инспекторите в търговските обекти. Всяка година се взимат проби от различни пластмасови прибори за лабораторен анализ, с който се тества качеството и състава на пластмасата.



източник: www.nova.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар