сряда, 22 юни 2016 г.

Опасен вирус идва от Испания



За реален риск от внос на опасен вирус от Испания предупреждава Центърът по заразни и паразитни заболявания. Става дума за епидемичен взрив от ентеровирус 71 в Каталония и има риск той да се пренесе у нас от българи, които се връщат през лятото в родината си, съобщава БНТ.
В редки случаи инфекцията може да причини парализа. Вирусът е от летните и би могъл да мине само с леко неразположение. Но, макар и рядко, може да причини много неприятности с усложненията си. Защото за разлика от другите чревни инфекции, този засяга мозъка и най-уязвими са децата. Епидемиологичният взрив на ентеро 71 в Каталония засегна основно деца до 10 годинки.
От началото на юни са докладвани 87 случая с неврологични усложнения, 22-ма още са в болница, 7 в реанимация. Инфекцията се разпространява най-вече с мръсни ръце и е добре да се мият преди ядене и след тоалетна. И сега е особено важно пристигащите от Испания да бъдат предупреждавани да пазят близките си. Лечението е общо и симптоматично, ваксина или медикаменти срещу вируса няма.

източник: www.blagoevgrad.eu

Няма коментари:

Публикуване на коментар