петък, 10 юни 2016 г.

Черешите свалят кръвното и облекчават артрита


Подобряват метаболизма и умствената дейност

В разгара на черешовия сезон сме. Сега му е времето да похапваме от сладкия червен плод на корем и да се възползваме не само от насладата, която той носи на сетивата ни, но и от здравословните му ползи. Когато избираме череши, трябва да погледнем дръжките. Те трябва да са зелени. Жълтите дръжки са знак за това, че плодът вече е презрял. Специалистите съветват да похапваме черешите на малки порции от по 300 грама по няколко пъти на ден. Трябва добре да сдъвкваме плодовете, за да избегнем подуването на стомаха. От черешите трябва да се въздържат само хората, които са с нарушена проходимост на червата. Ако имаме силна воля, може да си направим и неколкодневен детокс на организма - само на череши и вода, след който ще се чувстваме като преродени. Ето какви са здравословните ползи от похапването на череши:

1. Антиоксидантна бомба

Антоцианините и цианидините са част от мощните антиоксиданти в черешите. Тези вещества имат по-висока антиоксидантна активност дори от витамин Е. Черешите съдържат и керцетин, който е сред най-силните вещества с антиоксидантна дейност.

2. Пазят от рак

Черешите съдържат баластни вещества, витамин С, каротеноиди и антоцианини. Всички те са безценни в превенцията на рака. Според Националната фондация на черешовите производители и индустрии в САЩ потенциалната роля на череши в превенцията на рака се дължи най-вече на съдържанието на антоцианини, особено на цианидин. Червените плодове са добър източник на цианидини, които са като антиоксиданти и биха могли да намалят риска от раково заболяване.

3. По-малък риск от подагра

Проучване сред 600 болни от подагра сочи, че онези от тях, които всеки ден приемали по половин чаша череши или около 12 череши, рискът от по-нататъшна подагрозна атака бил с 35% по-малък. При пациентите, които хапвали по повече череши, до 3 чаши в рамките на 2 дни, понижението на риска било по-голямо 50%.
Подаграта настъпва, когато метаболитните ни процеси, които контролират количеството пикочна киселина в тялото ни, спрат да изпълняват ефективно работата си. Според друго проучване хапването на 2 порции череши след една нощ гладуване води до 15% понижаване на пикочната киселина и до по-ниски нива на азотен оксид и С-реактивен протеин, които се свързват с възпалителни болести като подаграта. Това доказва ефективността на черешите в борбата с подаграта.

4. Здрав сън

Черешите съдържат естествен мелатонин, който има жизненоважна роля за съня и регенерацията на тялото. Нашата епифиза създава и отделя мелатонин спрямо сигналите за светлина и тъмнина през денонощието и така ни помага да спим. Според изследвания консумирането на череши повишава нивата на мелатонин в организма ни и подобрява съня - неговата продължителност и качество.

5. Облекчават артрита

В черешите има вещества с антивъзпалително действие, които облекчават болките при придружен от възпаление остеоартрит.
Според изследване сред жени с остеоартрит, които пиели сок от череши 2 пъти дневно в продължение на 3 седмици, при тях е настъпило значително понижение на възпалителните маркери. Дамите, участвали в проучването, имали и 20% понижение на болката.

6. Тънка талия

Черешите се борят с мазнините по талията. Експеримент с плъхове сочи, че онези, на които били давани череши на прах към богата на мазнини диета, качили по-малко тегло и натрупали по-малко телесна мазнина спрямо плъховете, на които не били давани череши. При тези плъхове са отчетени и по-ниски нива на възпаление и триглицериди, което говори и за ролята на черешите в превенцията на сърдечно-съдовите заболявания.

7. Без болки след тренировка

Изследване сред лекоатлети сочи, че тези от тях, които са пили сок от череши преди бягане на дълго разстояние, са изпитвали значително по-малко мускулни болки след натоварването спрямо тези, които не са пили такъв сок. Смята се, че антиоксидантните и антивъзпалителни свойства на черешите имат защитен ефект и водят до намаляване на увреждането и болката в мускулите по време на тежки упражнения.

8. Понижават кръвното налягане

Похапването на череши може да активира PPAR (рецепторите, активируеми от пероксизомни пролифератори) в тъканите на тялото и така да спомогне за намаляване на риска от сърдечни болести. Според някои учени яденето на череши може да предостави ползи за здравето, подобни на тези от приемането на предписани лекарства тип PPAR агонисти. Тъмночервените сортове съдържат пигментите антоцианини и каротиноиди, които подсилват стените на кръвоносните съдове. Затова черешите се смятат за добра профилактика на синините и понижаване на кръвното налягане при хипертония.

9. Подобряват апетита

Черешите са богати на провитамин А, витамини от група В, витамин С и Р, желязо, калий, натрий, магнезий, калций и фосфор. Те активизират обменните процеси, подобряват апетита и работата на мозъка и оказват общо укрепващо действие на организма.

10. Красива кожа

Черешите се грижат да изглеждаме здрави и отвън. Те оказват положително влияние на кожата и помагат при различни дерматологични заболявания като екзема и псориазис. Маската от череши почиства и свива порите, а също и премахва мъртвите клетки. За мазна кожа са особено подходящи киселите сортове.

Не изхвърляйте дръжките, направете си чай

Ако досега сте изхвърляли дръжките на черешите, вече не го правете, защото и те са с лечебен ефект. Чаят от тях помага при камъни в бъбреците и чернодробни болести. Ефект има и за премахване на отоци по тялото, облекчаване на артрит и простатит. Плюс е и неговото пречистващо и диуретично действие. За да си направите от лечебната отвара, са ви нужни шепа пресни черешови дръжки. Измийте ги добре, след което ги залейте с 1 литър вряла вода. После ги оставете да къкрят на котлона в продължение на 7 мин, след което ги свалете от котлона и запарете за 20 мин. Пийте всеки ден по 2 чаени чаши от този чай 20 мин преди хранене.

Източник: www.standartnews.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар