вторник, 17 март 2015 г.

Скенер


Компютърна томография (скенер)

Какво представлява изследването?
Съвременен диагностичен метод с рентгенови лъчи, който осигурява срезови образи на вътрешни органи и структури.

Кога се провежда?
Почти няма област от медицината, в която информацията от компютърната томография да не е широко използвана в диагностичния процес. Скенерът се използва при диагностициране на травми, тумори,кисти и други обем заемащи формации, инфекции, дегенеративни заболявания на опорно-двигателната система, определяне на костна плътност при остеопороза и други.

Как се провежда?
Компютърният томограф е сложен уред, който се състои от източници на рентгенови лъчи и съответни детектори, позволяващи получаването на образи от различен ъгъл в дадена равнина на тялото. Тези образи се обработват от компютър, в резултат на което се получава един точен образ на прицелния анатомичен слой. Образът може да бъде документиран на носител или на плака.

Понякога за по-ясен образ венозно се въвежда контрастна материя. По време на изследването могат да се проведат и други тестове или процедури. Желателно е движението да се сведе до минимум, да се спира дишането под инструкции на оператора за постигане на по-ясен образ.

Какви са рисковете, усложненията, недостатъците?
Облъчването е минимално. Рискът от злокачествено образувание от прекомерна експозиция на този вид източник на лъчение е много ниска. Съществува риск при бременност, кърмене, малки деца. Понякога възникват алергични реакции при контрастно изследване, бъбречна недостатъчност в резултат от приложението на материята.

Специална подготовка?
Метални аксесоари, накити, зъбни протези е желателно временно да бъдат свалени. Възможно е да се наложи спиране на храната и течностите преди изследването, предимно в случаите, при които се налага използването и на контраст. Предварително се прави оценка на алергичния статус. Оценка на риска при бременност.

Източник: www.puls.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар