понеделник, 16 март 2015 г.

Венерически болести

Видове венерически болести и как да се предпазим


Съществуват доста на вид венерически болести, от които трябва да се боим. Те лесно могат да прераснат в заплаха, като се стигне до усложнение поради една или друга причина. Най-често говорим за усложнение при пренебрегване на проблема, не навременна реакция или неправилно проведено лечение.
Венерическите болести се предават по полов път, ако не се вземат подобаващи предпазни мерки. Разбира се, риск винаги съществува.
За да избегнете заразяване, е нужно по-често да си правите изследвания, за да сте сигурни, че не боледувате от нещо или няма да предадете зараза неволно на своя партньор. Ще ви запознаем с най-разпространените венерически болести у нас.

Хламидии
Хламидията е полово предавана инфекция, която засяга най-вече хората с различни сексуални партньори. Възможно е болестта да премине без особени симптоми и засегнатите дълго време да нямат представа, че са носители на зараза. Несъмнено, ако вие сте носител на хламидия, интимният ви партньор също става носител и то без дори да подозира.
При дамите хламидия може да се разпознае при поява на течение от влагалището или при увеличение на бялото течение. При мъжете това състояние е деликатно и се проявява с болка и парене по време на уриниране. Усложненията се изразяват с болки в ставите, биват засегнатите очите и не е изключен постхламидиален стерилитет.

Кандидоза
Кандидозата се характеризира с инфекция на лигавиците. Тя се причинява от гъбички от типа Candida. Не е задължително кандида да се появи само при полов контакт. В наши дни все по-голям процент хора са засегнати от заразата. При жените заболяват гениталиите. Появяват се сърбеж и течение, което може да е обилно. Ако не се лекуват и двамата партньори, кандида отново се развива и проявява в куп симптоми.

Брадавици
Гениталните брадавици са особено неприятни. Те се развиват в зряла възраст и се предават лесно на партньора. С времето броят на брадавиците се увеличава. Инфекцията е опасна, ако не се лекува навреме. Може да се стигне до поява на карцином на шийката на матката. Задължително се посещава специалист.

Хепатит В
Болестта се причинява от вируса на хепатит В. Тя се предава чрез полов контакт и по кръвен път. Стига се до остър и с времето до хроничен хепатит. При положение, че се стигне до хроничен хепатит, не са изключени усложнения като рак на белия дроб или чернодробна цироза. Ако искате да се предпазите, помислете за ваксина.
Венерически болести са още: сифилис, СПИН, гонорея, трихомоназа и генитален херпес. Болестите са опасни и трябва да им се обърне особено внимание.

източник: www.zdrave.ws

Няма коментари:

Публикуване на коментар