сряда, 19 ноември 2014 г.

Защо пребиотиците са важни за кожата на бебето


Да станеш родител и да се грижиш за друго същество може би е най-прекрасното изживяване, но и най-отговорното. То е свързано с много новости, променени навици и специално внимание към здравето на бебето.

Кожата е най-големият орган в човешкото тяло, затова е добре да получава специално внимание. Още по-специална грижа е нужна и за кожата на най-малките – новородените и бебетата.
Бебешката кожа е много нежна и податливa на температурни промени, изсъхване и инфекции. Потните жлези не са напълно развити, затова кожата на бебето е много чувствителна към високи и ниски температури. Въпреки че мастните жлези са оформени в кожата, те не произвеждат достатъчно мазнини. В резултат на това кожата на бебето може да изсъхне лесно.
Освен това бебетата са по-податливи на инфекция, тъй като имунната им система не е напълно развита. Бебешката кожа е чувствителна към травми и най-малкото нещо може да я нарани. Добре изрязаните нокти са задължителни за този, който се грижи за бебето, както и добрата хигиена на ръцете и дрехите. Всичко, което се докосва до бебето, особено в първите дни от живота му, трябва да бъде изрядно чисто.
Още с раждането бебето е подложено на различни бактерии от заобикалящата ни околна среда. Част от тях са така наречените „добри” бактерии, които са важни за нормалния баланс на кожата, но има и „лоши” такива.

Съдържанието на пребиотици в различни продукти за грижа за кожата помага по естествен начин да се подпомогне работата на „добрите” бактерии, които по естествен път се справят с болестотворните и така поддържат кожата здрава.

Първоначално пребиотиците се дефинират като „несмилаемите хранителни вещества, които влияят благоприятно на нашественика чрез селективно стимулиране на растежа и/или дейността на една или на ограничен брой бактерии в дебелото черво”. Днес това определение се разширява и обхваща и микробната флора на кожата, за да се постигне полезен ефект.


източник: www.bg-mamma.com 

Няма коментари:

Публикуване на коментар