сряда, 19 ноември 2014 г.

Грипът дойде


Зимният грип вече дойде и в Националната референтна лаборатория бяха доказани първите случаи на заразени. И при четиримата болни е изолиран щамът „Масачузетс“, който е от тип В, съобщи за „Преса“ националният консултант по епидемиология проф. Мира Кожухарова. Всички те са от София и са приети в различни болници. „Става въпрос за тежко протичане на инфекцията, както и за усложнения“, обясни проф. Кожухарова. Този вид е по-опасен за възрастните и хронично болните, като най-честите усложнения са пневмониите. Лекарите очакват през следващите две до три седмици грипът да започне да се разпространява и да зарази много хора. Епидемията ще започне около Коледа, пикът ще е през януари.
Още два щама ще ни разболяват тази зима. Това ще са познатият вече „Калифорния“, по-известен като свински грип, и новият „Тексас“. Те са от тип А и са много коварни. „Най-застрашени са децата, младите и здрави хора, бременните и по-пълните“, обясни държавният главен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Според него който и тип да преобладава, болестта ще ни прикове на леглото поне за седмица. При грип човек се чувства много отпаднал, вдига висока температура, а болките в мускулите и в главата са изключително силни. Той не започва с хрема, драскане в гърлото и леко неразположение, а с втрисане и чувство на разбитост. „Грипните вируси интоксикират целия организъм, затова не трябва да се карат накрак“, предупреди д-р Кунчев.
По данни на Националния център по заразни и паразитни болести в момента всеки 60 на 10 000 души в страната са с грип или вирусна инфекция. Най-много са заразените в Стара Загора, Габрово, Сливен, Русе и Силистра.

източник: www.pressadaily.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар