неделя, 19 октомври 2014 г.

Какво не знаете за ушната кал?

Ушната кал има и хидратираща функция. Тя прави кожата в ухото по-мека и влажна, което предотвратява сърбеж и изсушаване.

За много хора дори произнасянето на думите „ушна кал“ предизвиква отвращение и погнуса. Истината обаче е, че те не подозират, че този кожен секрет се грижи за едно от най-ценните ни сетива. Какво не знаете за ушната кал?
Какво представлява ушната кал?
Ушната кал се нарича още церумен и представлява секрет от организма, който цели да предпази ушния канал от инфекции и бактерии. Произвежда се във външния ушен канал, в който кожата е снабдена с жлези, които отделят ушната кал. Малко хора знаят, че всъщност има два типа ушна кал.
В зависимост от гените, които човек носи, тя може да бъде жълтеникаво-кафява и влажна или суха и бяла. Установено е, че хората, които произхождат от районите на североизточна Азия са наследници на сухия вид, а останалите – на влажния.
Прекалените грижи за хигиената на ушите или пък цялостната липса на такива може да доведе до проблеми със слуха. Ако ушната кал се натрупа и се втвърди до толкова, че да не маха с помощта на памучно тампонче, тогава може да се получи запушване на ухото или шум в ушите. Ненавременно взети мерки могат да доведат до загуба на слуха.
Какво не знаете за ушната кал?
Основната функция на ушната кал е да задържа мръсотията от външния свят и да попречи на развитието на бактерии в ухото. Микрочастици, прах от въздуха и други подобни могат да увредят тъпанчето, ако ушната кал не ги спре. Освен това в ушната кал се съдържат вещества, които се справят с инфекции в ранен етап.
Малко хора подозират, че ушната кал всъщност донякъде се самопочиства. Въпреки, че тя винаги съществува в ухото, по-големите наслагвания обикновено се отмиват при редовно къпане. Когато дъвчете по време на хранене, също изтласквате ушната кал навън.
Все пак хигиенните навици изискват и човешка намеса. Никога не бъркайте навътре с тампончето за уши, защото може да увредите тъпанчето. Освен това помнете, че не е добре да си чистите ушите всеки ден, защото така лишавате ухото от ушна кал и го излагате на опасност от развитие на инфекции.
Имайте предвид, че както потенето нараства с увеличаването на стреса в ежедневието, така и с ушната кал.

източник: www.zdrave.rozali.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар