понеделник, 13 октомври 2014 г.

Медът - и вкусен и полезен за здравето

 

Уникалният природен продукт има положително влияние при много състояния на организма.

Продуктите от мед отдавна са популярни сред хората. Кой от нас би казал, че вкусът му е неприятен?! А и нали той е не само висококалорична храна, но и продукт на здравето - възстановява силите след преумора и отпадналост, придава яснота на мисълта, нормализира дейността на всички системи на организма и по този начин възвръща трудоспособността след тежки заболявания.
Според мнението на диетолозите медът е особено необходим на тези, които обичат месни и тестени изделия, защото е известно, че “мазнините изгарят в пламъка на въглехидратите”, а пчелният мед е особено богат на въглехидрати.
Редовната употреба на природен мед действа успокояващо и на централната нервна система, значително подобрява функциите на стомаха и червата.

Най-разпространеният начин за употреба на мед е вътрешният. Взима се обикновено с чаена лъжичка, като е добре да се задържа колкото се може по-дълго в устата. Много хора го слагат в чай, мляко, сок и дори кафе.


На възрастните се препоръчва количество от 100 г, а на децата - 30-50 г мед дневно.
Медът е особено полезен при продължителни изтощителни заболявания, в периоди след операция и по време на възстановяване след болест. При възпалителни заболявания на стомашно-чревния тракт е по-добре медът да се разрежда с вода на стайна температура до получаване на консистенцията на гъстата сметана.
Трябва да се има предвид, че медът влияе на стомашната секреция, и неговата употреба преди хранене способства за отделянето на стомашен сок (1 супена лъжица на 1 чаша вода). А ако същата доза се взема 1,5 - 2 часа преди хранене като топъл разтвор, това ще доведе до спиране на секрецията на стомашен сок, което може да бъде използвано при лечението на гастрит с повишена киселинност.

Медът се прилага и външно при заболявания на кожата - за мазане, компреси и местни вани. За тези цели се приготвят водни разтвори и мехлеми.
При възпалителни заболявания на гърлото и другите органи на дихателната система може да се прави инхалация с мед, като се приготви 50% разтвор на мед. 

източник: www.zdrave.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар