петък, 25 април 2014 г.

Суров начин на живот





В последните години здравословното хранене стана особено модерно. Домашно сготвената храна и био храните започнаха да се ценят все повече от хората.
С манията по здравословното хранене дойде бумът на вегетарианството, веганството и суровоядството. Хората приемат не само определен начин на хранене, но и философията, която идва с него. Суровоядството обаче печели все повече и повече привърженици и набира сериозна популярност сред хора от всякакви възрасти.

В какво точно се състои суровоядството?
Както се разбира от самото име, става въпрос за ядене на сурова храна. Тя не трябва да е от животински произход, не бива да е минала термична обработка или да е била замразявана, а ако е сушена, то това трябва да се е случи изцяло по естествен път.
Всъщност, суровоядството се е зародило още в 19 век. За баща на този тип начин на живот и хранене се смята Максимилиан Оскар Бирхер-Бенер. Лекувайки се от жълтеница, д-р Бенер известно време яде основно ябълки. Именно в този период от живота си Максимилиан разбира колко полезни може да бъде храненето предимно със сурови плодове и зеленчуци. През 1897 г. швейцарският лекар отваря свой санаториум "Жизнена сила" (Vital Force) в Цюрих, където лекува хора чрез различни методи, а водещият е бил именно яденето на сурови храни.
Други защитници и пионери на суровоядството от този век са Норман Уолкър и Макс Гърсън. Уолкър е изобретателят на пресата за сок и е твърд привърженик на пиенето на фреш от прясно изстискани плодове.
Макс Гърсън е автор на алтернативна терапия чрез диета, за която се твърди, че може да лекува рак. Хиляди хора се осланят на диетата и вярват в нейното терапевтично и почти чудодейно влияние върху организма.
Режимът на хранене на Гърсън се състои основно от това пациентът да се придържа към вегетарианските принципи и сутрин се изпиват поне 250 мл прясно изстискан сок.През 2008 г. e реализиран филмът "Красивата истина" (Beautiful Truth), в който тийнейджър търси лекарство за рак и говори с различни хора, които са запознати с диетата на Гърсън.

Поддръжниците на суровоядството се кълнят, че този начин на живот ще ви направи по-щастливи, по-усмихнати, по-слаби и красиви, по-мили и добри, изобщо ще се преродите и ще заживеете на ново в един по-хубав и съвършен свят. Много от тях обясняват на дълго и широко и почти с религиозен плам как човешкият стомах не е пригоден да яде месо и готвена храна, как тялото се задръства с токсини и как само суровите плодове, зеленчуци, кълнове и бобени растения могат да ви спасят и да ви изведат към светлината на по-здравословния и щастлив живот. Дали това е вярно или не, няма смисъл да се спори, всеки сам избира начина си на живот и може да вярва в това, в което иска. Доказателства за полезните страни на суровоядството има толкова, колкото и за вредите му.
Но ако сте решили, че искате да промените генерално светогледа и начина си на хранене и ще започнете суровоядство, трябва да знаете някои неща.
Първо - алкохол, кофеин и рафинирана захар са абсолютно забранени.
Второ - менюто ви трябва да е изградено от бобови култури, плодове и зеленчуци, кълнове, водорасли, пълнозърнести храни, ядки. Освен всичко това ще ви се наложи и да приемате някои витамини като В12. Този витамин е изключително важен за човешкия организъм. В естествена форма се съдържа единствено в храните от животински произход. Липсата му води до анемия и неврологични увреждания. Не е проблем обаче да бъде приеман в синтетична форма (има различни видове хранителни добавки или комплекс витамини), важното е да се приема редовно.
Повечето хора, които решават, че искат да бъдат суровоядци отказват от един път готвеното и месото. Това води до известен стрес и често човек се връща към старите си навици, като след това се чувства угнетен, че няма воля. Това обаче е временно, пък и водещо във всяко едно ново начало е желанието.
Друг стрес в първите месеци като суровоядци, хората срещат от това, че не знаят, какво точно да си купят от магазина и как да го приготвят. Суровоядството не е просто занимание и изисква повече време в кухнята, за да се пасират, изстискват и нарязват голямо количество зеленчуци и плодове. Ако все пак искате малко да затоплите храната си, трябва да се знае, че не се допускат повече от 50 градуса.
Интернет пространството изобилства от най-различни и разнообразни рецепти за приготвяне на храна, десерти и фрешове за суровоядци, така че ако някой си мисли, че суровоядтсвото е просто да си измиеш два домата и една праскова, ще сбърка.
Много от новобранците в суровоядството споделят, че в първите месеци се чувстват страхотно и наистина гледат на света през розови очила, а всичко това се дължи единствено на новия режим на хранене.
Има обаче и някои негативни страни. Тялото не свиква толкова лесно към новия начин на живот и започва усещане на един перманентен глад или че отново ти се яде вкусната манджа на мама. Някои споделят, че в първите месеци тялото им се отърсва от токскините и в следствие на това се появяват пъпчици, петна или подобни кожни проблеми, но всичко е строго индивидуално и не може да се каже със сигурност какви ще бъдат негативните страни, докато не се пробва на собствен гръб.
Хубаво е периодът на преминаване към суровоядството да се случи постепенно.Освен това е важно да помним, че ключът в това да сме здрави и щастливи е да не изпадаме в крайности и да тормозим организма и психиката си с определен режим на хранене, независимо, колко ни го хвалят и колко чудодейни резултати ни предричат.Важното е всичко да е с мярка и да се чувстваме щастливи. Ако суровоядтсвото ви кара да се чувствате така, добре!
Но ако не ви хареса, никой не ви кара да го спазвате. Важен е балансът, а всеки, който ви насилва да спазвате нещо, което ви кара да се чувствате гладни и нещастни, не заслужава вашето внимание.

Източник: edna.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар