понеделник, 26 юли 2021 г.

НЗОК платила 458 млн. лв. в извънболничната помощ за първото полугодие

НЗОК е изплатила 458 млн. лв. в извънболничната медицинска помощ за първото полугодие на 2021 г., информират от фонда.

Средствата са разпределени за първична извънболнична медицинска помощ (ПИМП), специализирана извънболнична медицинска помощ (СИМП), медико-диагностична дейност (МДД) и дентална помощ (ДП). В тях са включени здравноосигурителни плащания за извършена дейност, плащанията по методиката за работа при неблагоприятни условия по повод на обявена епидемична обстановка, както и плащания от трансфери от Министерството на здравеопазването за медиците на първа линия.

По пера парите за ПИМП са в размер на близо 150 милиона лева, като 4,6 млн. от тях са по методиката, при която се заплаща до 85% извършена дейност, а над 22 милиона са за работа на първа линия. Над 2 милиона са изплатените средства на личните лекари за поставени ваксини срещу COVID.

Изплатените средства са СИМП са над 134 млн., от които 14 милиона за намаления обем дейности, а над 8 млн. за работа в условия на епидемия. 1,4 е изплатената сума за поставени ваксини срещу вируса от специалистите извън болниците.
За първото полугодие касата е платила за МДД близо 67 милиона, а за денталната помощ – над 106 милиона лева.

Очаквано, най-много са средствата за РЗИ София-град, като общата изплатена сума в извънболничната помощ в столицата надхвърля 96 милиона лева.

Няма коментари:

Публикуване на коментар