вторник, 15 декември 2020 г.

Пулмологът д-р Александър Симидчиев: Първият случай на COVID-19 у нас е от януари

Първият случай на коронавирус в България е открит в края на януари при млад човек. Той е бил с отрицателен PCR тест, а заболяването е открито благодарение на рентгенови снимки. Това разкри пулмологът д-р Александър Симидчиев, който показа снимки на дробовете на свой пациент. Той демонстрира рентгеновата му картина и как болестта се е развила.

"Аз нерядко получавам и пациенти, при които борим последиците от коронавируса. Затова толкова страстно защитавам тезата, че трябва да предотвратим боледуването. От осем пациенти, само при двама възстановяването стана много бързо. При други двама не можем да върнем изменението, те са с много сериозни последици", обясни пулмологът.

Според него добрата новина е, че с всеки изминал ден се откриват нови факти за борбата с коронавируса, както и, че предстои одобрението на две ваксини срещу него. Според него няма едно нещо, с което да се пребори вируса.

"Нито това е носенето на маски, нито дистанцията, нито ваксината. Трябва да подхождаме комплексно към този проблем. Това е вирус с една единствена цел – да се нагоди максимално, за да продължи да се разпространява. Единствено обединените ни усилия като интелект и възможност на технологиите, ще доведат до успех", смята пулмологът.

Д-р Симидчиев подчерта, че ваксините не бива да се дават на хора, които са болни.

"Ние не можем да изградим колективен имунитет. Глаголът градим значи, че правим нещо активно. Ако просто оставим инфекцията да си бушува, това не е изграждане на имунитет, а оставяне на инфекцията", каза още пулмологът.

Няма коментари:

Публикуване на коментар