четвъртък, 1 октомври 2020 г.

На осмо място сме по смъртност от COVID-19 в ЕС

България е на осмо място по смъртност от COVID-19 в ЕС и на 26-о по заболяемост. Това съобщи държавният главен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев на първия от новия сезон брифинг на Националния оперативен щаб. По думите му през последната седмица у нас е регистриран ръст на заразените с 57 %, но това далеч не е най-високото повишение в Европа.


„Не се налага затягане на мерките или въвеждане на нови“, увери здравният министър проф. Костадин Ангелов. Той отчете, че в болниците има разкрити  8415 са леглата за пациенти с COVID-19, като 7307 от тях са за неусложнените случаи, а 1108 са леглта за интензивно лечение. Заети към момента са едва 10,5 % от леглата за пациенти в по-леко състояние и 4 % от реанимационните легла.

„Най-сериозен обаче остава проблемът с недостига на медицински специалисти и умората сред тях“, призна проф. Ангелов. По думите му заразените медици са 5-6%, каквато е тенденцията и в обществото. Активните случаи на болни лекари и сестри към днешна дата са 227, като 189 от тях се лекуват в домашни условия, 36 са в болница, а един лекар и една сестра са на апаратна вентилация.

„Всички болнични заведения са осигурени с предпазни средства за три месеца напред. Разполагаме и необходимите количества от препарата ремдесивир, няма да има недостиг“, подчерта  здравният министър.

На въпрос на Скенер.нюз колко от интубираните пациенти са били спасени и защо у нас смъртността остава висока на фона на по-ниската заболяемост, проф. Ангелов посочи, че здравните власти следят ежедневно 23 показателя и анализът им сочи, че изходът от заболяването зависи най-вече от възрастта на пациентите, техните придружаващи заболявания и много важно – дали навреме са потърсили лекарска помощ. Но призна, че от стигналите до апаратна вентилация, спасените са малко. В тази връзка от МЗ са проверили как стои въпросът с възможността за закупуване на машини ЕКМО, по-познати на хората като система „сърце – бял дроб“ и за които се твърди, че биха могли да са по-ефективни от дихателните апарати. „Още през март стана ясно, че разполагаме едва с два ЕКМО апарата, но тогава нямаше откъде да бъдат поръчани, нито да бъдат осигурени консумативи за тях. Сега вече има налични и при нужда можем да закупим“, добави министърът.

А на апела на председателя на Сдружението на общинските болници и шеф на лечебницата в Чирпан д-р Неделчо Тотев МЗ да преосмисли високите критерии, на които трябва да отговарят общинските болници, за да получат субсидията за поддържане на инфекциозни отделения, проф. Ангелов заяви еднозначно: „Всички пациенти имат право да получат еднакви грижи, независимо от какво боледуват и къде в страната живеят, затова и всички лечебни заведения трябва да предоставят качествени медицински грижи. А по отношение на COVID-19 сме разрешили на болниците, в които няма структура по инфекциозни болести, но има вътрешни или пулмологични отделения, да сключат договор с районните каси за лечение на коронавирус, дори при наличието на нещатен инфекционист.

По отношение на въпроса, който вълнува всички родители – как ще продължи учебната година, проф. Ангелов за пореден път заяви, че няма да се затварят училищата и ще се учи присъствено. „Процентът на заболяемост от COVID-19 в детските градини и училищата е по-нисък от средния за страната, което потвърждава тезата, че те не са основен фактор за увеличаване на заболеваемостта до момента. От началото на учебната година към 30 септември има 12 заразени деца от детските градини и 14 души персонал. Учениците с положителни проби за коронавирус са 117, а учителите – 72-ма. Поставени под карантина са малко над 4 хиляди ученици и учители“, отчете той.

„Шансът да не се разболеем, чакайки ваксина, е носенето на маска. А дори и да се заразим, ще изкараме болестта по-леко“, заяви пък ген. Венцислав Мутафчийски. Той обясни каква е ситуацията във въоръжените сили – 96 заразени от началото на пандемията, в това число 46 лекари и сестри от ВМА и 10 курсанти. „Кръвна плазма за лечение на COVID-19 досега е прелята на 19 пациенти във ВМА и е предоставена на други пет лечебни заведения  в страната“, каза още ген. Мутафчийски, но отказа да коментира ефективността на този вид терапия заради твърде малкия брой пациенти с коронавирус, на които е била приложена у нас.

Няма коментари:

Публикуване на коментар