сряда, 18 март 2020 г.

Нова PCR лаборатория в УМБАЛ "Св. Георги" - до 2 седмици


Ще се предприемат бързи и спешни мерки за разкриването на лаборатория  за изследване на коронавирус  в Пловдив. За да се случи това трябва да се спазят изискванията на Министерството  на здравеопазването. Необходима и заповед на здравния министър“. Това съобщи  областният управител Дани Каназирева след проведената среща с изпълнителния директор на УМБАЛ “Свети Георги“- Карен Джамбазов, ректорът на Медицинския университет проф. Марияна Мурждева и кмета на Пловдив Здравко Димитров.

До срещата днес се стигна след  проведените в продължение на няколко дни разговори на областния управител Дани Каназирева с председателя на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски.

Тя ще бъде ситуирана на  УМБАЛ „Свети Георги“, на територията на инфекциозна клиника, обясни проф. Джамбазов: „Нуждата  от такава лаборатория е огромна. Необходими  са няколко неща: къде точно да бъде ситуирана, какво ще бъде необходимо като оборудване, персонал, възможности за доставка на предпазни средства и всичко  друго, поясни професорът.

Той допълни, че има две възможности за разкриване на лабораторията, но най-вероятно тя ще бъде на територията на Инфекциозна клиника към болницата, тъй като там много по-лесно ще бъде организиран целия процес, предвид, че там в момента се приемат и ще се лекуват болни с коронавирус. Днес ще бъде извършен оглед и до утре ще има решение за мястото, където ще бъде разположена лабораторията.

Директорът на университетската болница обясни, че ще  бъде поискано от Министерството на здравеопазването да се разкрият  допълнителни легла в болницата, както и да има възможност за по-бързо снабдяване със защитни средства и апаратура, без да се преминава по Закона за обществените поръчки . По думите му ще е нужна апаратура за лечението на пациенти с тежки дихателни проблеми – специален бокс, вентилационна система и всичко, което е необходимо, за да може служителите на тази лаборатория да се чувстват защитени.

Считаме, че до две седмици при оптимални мерки и обучение на персонала, лабораторията ще може да заработи, допълни проф. Джамбазов. 

По думите на професор Марияна Мурджева, ректор на  МУ, висшето учебно заведение и специализираните лаборатории към университетската болница имат възможност да помогнат за изграждането на тази лаборатория с компетентно мнение и с доброволци-лекари ,които вече  са изявили желание да работят там. 

Методиката ще бъде високо специализирана, базирана на PCR-технология, каквато е в София, Варна и Стара Загора. Няма да предпочетем бързите тестове, защото те не са достатъчно надеждни.


 

 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар