вторник, 11 февруари 2020 г.

Поставиха уникална става на германка в УМБАЛ "Св. Георги"


Специалисти от УМБАЛ "Свети Георги" Пловдив поставиха уникална тазобедрена става на пациентка от Германия, живееща през последните години  родопското село Фатово близо до Смолян. Новината съобщи началникът на Клиниката по ортопедия и травматология в здравното заведение проф. Владимир Ставрев.  На четвъртия ден от операцията 72-годишната Фредерике вече се движи с патерици, качва се и слиза по стълби.

"Нашата пациентка е  германската провинция Тюрингия.  Не твардя, че  качеството на услугата в Тюрингия е по-ниско, отколкото тук. В Германия обаче се чака по-дълго време да ти дойде реда да те оперират.  Дават болкоуспокоителни и ти казват, че ще бъдеш опериран, но трябва да почакаш“,  добави  проф. д-р Владимир  Ставрев.

Той поясни, че уникалната става се нарича безциментова ендопротеза с ацетабуларна капсула с двойна мобилност. Този нов модел е създаден във Франция и  има две основни предимства. Те са  дълъг живот и много трудно се изкълчва. За нея  български пациент, който е здравноосигурен трябва да доплати  3900 лева.

"Чувствам се много добре. Доволна съм от професора, лекарите и екипа. Надеждата ми е  бързо да се възстановя, тъй като  имам градина и трябва да я гледам. Много ми харесва в България, имам много добри приятели. Медицинските грижи също са на ниво тук“, заяви пред журналисти Фредерике. От сряда та започва рехабилитация.  Очаква се до месец да започне да се движи без патерици. Пристигнала е в болницата, шофирайки личния си автомобил, така смята да си тръгне. 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар