петък, 13 декември 2019 г.

За първи път България: Курс за поставяне на раменната става в Медицинския университет

Курс по ендопротезиране на раменната става ще се проведе от 14 до 16 декември в Аудиторния комплекс на Медицински университет-Пловдив. Той е организиран от Българската ортопедична и травматологична асоциация.

„В курса участие ще вземат и учени от други държави”, съобщи зам.-ректорът по международно сътрудничество и проектна дейност проф. д-р Диляна Вичева.

В първата сесия на курса са предвидени лекции на тема „Анатомия на раменната става”.

Лекция на тема „Периоперативна антибиотична профилактика при ендопротезиране на раменната става” ще бъде изнесена от ректора на МУ-Пловдив и ръководител на катедра „Микробиология и имунология” проф. д-р Мариана Мурджева.

Началникът на Клиниката по ортопедия и травматология в УМБАЛ „Свети Георги” в Пловдив проф. Владимир Ставрев ще запознае участниците в курса с темата „Хемиартропластика при фрактури на проксималния хумерус”. Проф. Асен Балтов от УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" ще говори за „Безстеблена раменна ендопротеза”.

В рамките на курса е предвидена и операция на живо, в която участниците ще могат да наблюдават поставяне на раменна става на пациент.

Откриването на курса по ендопротезиране на раменната става ще се състои на 14 декември от 10 часа в Пета аудитория на МУ-Пловдив.


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар