събота, 11 май 2019 г.

НА 12 МАЙ-РОЖДЕНИЯ ДЕН НА ФЛОРЪНС НАЙТИНГЕЛ, ЧЕСТВАМЕ МЕЖДУНАРОДНИЯ ДЕН НА СЕСТРИНСТВОТО


Флорънс Найтингейл (1820 – 1910 г.) е английска медицинска сестра, автор и обществен деятел. Считана е за основоположник на съвременната професия на медицинската сестра. По време на Кримската война тя обучава група сестри, помагащи на ранените войници. Благодарение на нейните усилия процентът на смъртност в лазаретите спада от 42 на 2. Била е наричана „дамата с лампата”, защото обичала да обикаля късно нощем и да проверява пациентите си.

След войната Флорънс Найтингейл реформира цялостно медицинското обслужване във Великобритания. Началото на медицинската грижа поставя със създаването през 1860 на училище за сестри - болница Сейнт Томас в Лондон, първото светско училище за сестри в света. На 12 май, когато е рождената й дата, се чества професионалният празник на всички медицински сестри.

РАЗМИСЛИ НА ФЛОРЪНС НАЙТИНГЕЛ:

„Невъзможно е да станеш добър войник, ако не си поне малко глупав.“

„Чувствата на някого се губят сами по себе си в думите, всички те трябва да бъдат трансформирани в действия, за да доведат до реални резултати.”


„Отдавам успеха си на това – никога не съм се отказвала и не съм измисляла извинения.”

„Мъчениците се жертват изцяло напразно. Или по-скоро не напразно, защото те правят най-егоистичното още по-егоистично, мързеливото - още по-мързеливо, тесногръдото – още по-тесногръдо.”

„Има ли такива, които са недоволни от това, което имат, светът никога няма да достигне до нещо по-добро.”

„Живяла съм и съм спала в едно легло с английски графини и пруски жени, които са селскостопански работнички. Никоя жена не е имала по-голям опит сред жените от мен.” 

Жените не изпитват съчувствие, а моят опит е почти по-голям от Европа.”

„Тя ката, че предметите и цветовете на материите около нас всъщност оказват физически ефект върху нас, върху това, което чувстваме.”

"Предчувствие, несигурност, очакване, страх от изненадата – това повече вреди на пациента, отколкото му помага.”

"Болниците са само междинен етап на цивилизацията."

"Не съществува част от живота ми, към която мога да погледна назад без болка."




Няма коментари:

Публикуване на коментар