събота, 20 април 2019 г.

Коклюшът се завръща, дори и за тези, които са го преболедували

Има инфекциозни заболявания, срещу които не се изгражда доживотен имунитет, дори и да си ги преболедувал в детска възраст. Едно от тях е коклюшът, заяви
епидемиологът проф. Йорданка Стоилова от Медицинския университет в Пловдив по време на семинар, посветен на ваксинопрофилактиката в Старосел, организиран от Българското дружество по иновативна медицина.  
Коклюшът е силно заразна инфекциозна болест, характеризираща се с проодължителна, силна кашлица - 1 кашлящ може да зарази 17 други, заразата се причинява от бактерия, която се предава по въздушно-капков път, поясни тя.
Силната кашлица, съпътствана от нераположение, треска, цианоза /посиняване/, очни кръвоизливи са тревожните симптоми на тази инфекция. Кашлицата може да продължи четири-пет седмици, като през това време кашлащият е заразен за околните. Болестта е лечима, с антибиотици, ако се хване навреме, но при малки деца под 5 години, особено кърмачета, може да има и летален изход.
Това е слабо разпознаваемо заболяване при възрастни и юноши, но има един ясен признак, който може да заостри вниманието – има сезонна зависимост и често се проявява през лятото, когато не е типично човек да страда от продължителна, тежка кашлица, която би могла да се проявава през есенно-зимния сезон като усложнение от дихателни инфекции или грип. Естествената инфекция и ваксинация не осигуряват доживотен имунитет срещу болестта и това е много важно да се знае от всеки, за да не се подценява и пропуска реимунизацията.
Най-уязвимите групи са подрастващите, които не са реимунизирани и възрастните хора, при които имунитетът е отслабнал. Най-застрашени пък са бебетата, на които още не е поставена ваксина и могат да се заразят от по-голям брат или сестра /без повторна ваксинация/ или баба и дядо. Затова експертите предлагат у нас да започне да се прави реимунизация с комбинирана ваксина срещу дифтерия, тетанус и коклюш, за да се овладее риска от повторно разболяване при подрастващи и възрастни. 
С ваксини, които вече са налични у нас, могат да се предотвратят и някои онкозаболявания като рака на маточната шийка и рак на черния дроб, отбеляза проф. Мария Малинова от Медицинския университет в Пловдив. Доказано е, че човешкият папилома вирус е вторият по честота фактор, причиняващ рак на маточната шийка при жени на възраст от 15 до 59 години.  У нас годишно над 1000 жени се диагностицират с коварното заболяване, което е напълно предотвратимо с поставяне на ваксина като оптималното време за поставяне на първа доза и реваксинация след 6 месеца е 12-13-годишна възраст при момичетата.
Преди няколко години у нас стартира национална програма за ваксиниране на момичетата в тази възраст срещу рак на маточната шийка, която тръгна много добре, но впоследствие антиваксърските настроения успяха и тук да внесат колебания, поясни д-р Наталия Спиридонова от Дирекция „Здравен контрол“ на министерството на здравеопазването. От тази година ще се засили отново работата по обхващане на все повече момичета по програмата за предотвратяване на рак на маточната шийка, защото всеки ден в България средно умира по 1 жена от тази коварна диагноза.
С наличната ваксина против хепатит Б пък може да се предотвратят случаите на хроничен хепатит, който често причинява рак на черния дроб.
Няма никакви причини за безпокойства относно безопасността на ваксините, коментира д-р Мария Попова от Изпълнителната агенция по лекарствата.
Държавите в ЕС поддържат национални системи за контрол и проследяване на нежелани лекарствени реакции на собствената си територия, а всяка национална система е обект на постоянно наблюдение и проверки, които се докладват на Европейската комисия. В този смисъл безопасността на лекарствата и особено на ваксините са наистина на много високо ниво, допълни тя. Делът на докладваните нежелани реакции от ваксини през 2018 г. в Европа е 6% от всички общо съобщени реакции, но в никакъв случай не трябва да се асоциира понятието нежелана реакция с отключване на някакъв тип заболяване, както гласят едни от най-големите митове, разпространявани от антиваксърите.
Фалшивата новина например, че ваксините причиняват аутизъм, тръгва от английски лекар, който се позовава само на тенденциозно подбрани от него 16 случая. Установява се, че е извършил некоректно проучване, за да компрометира налична ваксина в полза на бъдещо производство на конкурентна ваксина и лекарските му права са отнети. В същото време оттогава са проведени 6 мащабни изследвания, които доказват, че няма абсолютно никаква връзка между имунизациите и отключването на различни заболявания, включително и аутизъм.

Няма коментари:

Публикуване на коментар