вторник, 30 октомври 2018 г.

Храни, които ускоряват метаболизма

Ето най-важните храни и напитки, които естествено ускоряват метаболизма и помагат да се запази стройната фигура.
Вода и чай

Хидратирането на организма може да ускори метаболизма. Пийте най-малко 2 л вода и / или неподсладен чай на ден. Тези течности нямат калории, но водят допълнителен разход на енергия. Тялото изразходва поне 20 калории, за да усвои всяка чаша. Зеленият чай също е много подходящ, защото е богат на танини и антиоксиданти, които активират имунната система. Той подпомага работата черния дроб и промива токсините от организма.
Всякакви готови сокове, газирано, особено бира, трябва да се избягват.
Кафе
Умерената консумация на кафе – до две чашки на ден, също стимулира обмяната на веществата и изгарянето на мазнините. Това се дължи на съдържащите се в него кофеин и ниацин. Двете чашки кафе водят увеличен дневен енергиен разход с до 100 калории. Това обаче не важи за капучино и лате макиато. Причината е, че в тях има много мляко и захар, които неутрализират положителният ефект на кафето върху метаболизма.
Ягоди, малини, къпини, боровинки
Ягодоплодните (ягоди, малини, къпини, боровинки) са богати на фибри, които пазят от остри пристъпи на глад, подпомагат храносмилането и ускоряват метаболизма. Тези плодове доставят много важни витамини и антиоксиданти, които намаляват възпалението и предпазват организма от увреждане на клетките. Всички изброени видове плюс екзотичните като годжи бери и акай имат стимулиращ ефект върху обмяната на веществата.
Чили, джинджифил и чесън

Пресни или сушени и смлени люти чушки са истинско турбо за метаболизма. Причината е, че в тях се съдържа веществото капсаицин, които придават пикантния вкус на чушлетата. Добрата новина е, че те могат да увеличат термогенезата (образуването на топлина чрез ускоряване на обмяната на веществата) и то за кратко време до 25%. Така се увеличава и разходът на калории. Подобен положителен ефект за ускоряване на метаболизма оказват още джинджифил, пипер кайен и чесън.
Цитрусови плодове

Цитрусови плодове като портокал, грейпфрут, лимони и лимети съдържат много витамин С. Той не само помага на имунната система, но и ускорява усвояването на мазнините в организма. Друго предимство, което не бива да се забравя, са антиоксидантните свойства на цитрусите, които предотвратяват възпаления и увреждане на клетките.
Риба
Мазната морска риба е особено полезна. Дивата сьомга съдържа немалко мазнини, но въпреки това спада към храните, които ускоряват метаболизма благодарение на високото си съдържание на протеини и йод. Принципно за метаболизма са полезни храните с високо съдържание на протеини като риба, немазно месо, киноа и достъпните за всички варива (боб, леща, грах). Още по-добър е ефектът, ако те се комбинират със спорт за изграждане на мускули. 
Още храни, които ускоряват метаболизма:
ананас;
ябълка;
авокадо;
карфиол;
броколи;
яйца;
краставица;
овесена каша;
кокосово масло;
бадеми;
папая;
целина;
аспержи;
спанак;
сладки картофи;
домати.

Няма коментари:

Публикуване на коментар