четвъртък, 31 август 2017 г.

Диетите с малко мазнини са опасни

Диетите с ниско съдържание на мазнини могат да увеличат риска от ранна смърт, установило голямо изследване, цитирано от „Дейли Мейл“. Проучване, проведено сред 135 хил. души разкрива, че хората, които ядат най-малко мазнини, са с най-висок риск от смъртност.
Резултатите от изследването, представени на най-голямата конференция на кардиолозите в света, отправят предизвикателство към диетични съвети, в които се е вярвало от десетилетия и които убеждават хората да намалят приема на мазнини.
Канадски изследователски екип, публикувал проучването си в реномираното медицинско списание „Ланцет“, казва, че всъщност мазнините могат да имат защитен ефект върху човешкото здраве. Те открили, че хората с най-нисък прием на мазнини са с 23% по-голяма вероятност да умрат млади.
Учените казват, че вместо мазнините, хората трябва да намалят въглехидратите – картофи, хляб, тестени изделия, ориз, с други думи всички тези неща, които до момента се смяташе, че са в центъра на здравословното хранене.
Експерти съобщиха, че новите открития „увеличават несигурността относно това, което представлява здравословната диета“ и казват, че това объркване вероятно ще продължи още няколко години.
Изследователят д-р Махшид Дехан от университета „МакМастър“ заяви по време на европейския конгрес на кардиолозите в Барселона: „Десетилетия наред диетичните препоръки са насочени към намаляване на общия прием на мазнини и наситени мастни киселини“.

Но тялото се нуждае от мазнини. Те носят витамини, осигуряват основни киселини, имат важна роля в тялото. Когато намалите приема на мазнини до много ниски нива, вие засягате важни минерали“, добавя тя. Д-р Дехан подчерта, че това не означава, че хората трябва да приемат неограничено количество мазнини. Хората, които си набавя 35% от енергията  от мазнини, ще бъдат в най-добро здраве. Фокусът върху диетата с „ниско съдържание на мазнини“, която се твърдеше до този момент, че е супер здравословна, означава, че хората често са под това нито (35% от енергията да идва от мазнини).Когато хората намалят приема на мазнини, те замества този източник на енергия с въглехидрати и захар, което увеличава риска от сърдечносъдови заболявания.
Британският кардиолог д-р Асиим Махотра, който от години се бори със съветите за нисък прием на мазнини, заяви: „Време е за пълен обрат в диетичното хранене. Колкото по-бързо направим това, толкова по-бързо ще преборим епидемията от диабет и затлъстяване и ще подобрим здравето на хората“.

Няма коментари:

Публикуване на коментар