вторник, 3 май 2016 г.

Ноктите и здравето ни


Ноктите са много добър индикатор за здравословното състояние, стига да им обърнете внимание. По ноктите може да се познае дали страдате от нещо, дали имате дефицит на хранителни вещества или просто имате нужда от почивка.

Ето за какви здравословни състояния могат да подсказват ноктите и как:

Проблеми с кръвообращението

Някои хора имат кръгли нокти по рождение. Това не би трябвало да буди притеснения. Но ако кожичките около самите нокти започнат да се подуват, това би могло да е сериозен знак, че страдате от заболяване на сърдечносъдовата или дихателната системи. В други случаи такъв род подуване може да означава, че имате чернодробно заболяване.
При всички положения е добре да се консултирате с лекар.

Меланом

Промените в пигментацията на кожата понякога говорят за рак на кожата. Същото важи и за ноктите, тъй като те са директно свързани с кожата, а и изграждащите ги клетки представляват видоизменени епителни клетки.
Ето защо промените в цвета на ноктите трябва да провокират вниманието ви. Появата на светли ивици и ленти по ноктите също може да означава меланом. Не мислете, че този вид рак може да засегне само кожата.

Анемия

Ноктите могат да променят формата си, в зависимост от това какво се случва в тялото. Промените в тях представляват нещо като отговор на здравословното състояние. Ако забележите, че ноктите ви се огъват навътре, сякаш хлътват, това може да е знак за анемия.

Възпалително заболяване

При дълготрайни възпалителни заболявания обикновено ноктите хлътват навътре, но на много места. Получават се нещо като малки вдлъбнатини по цялата повърхност на нокътя. Докато при анемията хлътването е общо за цялата нокътна плочка.

Заболявания на щитовидната жлеза

Чупливите нокти могат да се дължат на заболявания на щитовидната жлеза. Най-често това се случва при намалена или хипофункция на щитовидната жлеза. Ноктите се чупят, разслояват лесно, нацепват и лющят. Влошеното им здраве се дължи на намалената секреция на тироидни хормони.

Отлагания на тежки метали в кръвта

Натрупването на метали в тялото се отразява върху косата и ноктите. Те са най-явното проявление на този вътрешен проблем. По ноктите се появяват бели петна и ивици, най-вече в горната им част.
Появата на бели полумесеци в горната част на ноктите е характерна за пациенти, провели курс на лечение с химиотерапия.

източник: www.az-jenata.bg



Няма коментари:

Публикуване на коментар