четвъртък, 14 януари 2016 г.

6 опорни точки как да не се разболеем в студа


Чуйте организма си, за да ви отговари със солидна защита срещу болестите

Имунната ни система като правило съответства на начина ни на живот. Ако се стараем да водим здравословен начин на живот и се вслушваме в изискванията на организма си, то той ни отговаря със солидна защита от различни заболявания.

Най-често през зимата боледуваме от простудни заболявания, защото навън е студено, у дома – топло и сухо, а организмът е отслабен поради недостига на витамини. Ето защо, за да не се разболяваме през зимата, трябва да спазваме няколко прости правила.

Първо. Необходимо е да се храним правилно, което означава в менюто да има достатъчно количество пресни плодове, зеленчуци, зелении. В студа трябва да се откажем и от прекаляването с алкохол, тъй като той прави уязвим организма към всякакви заболявания. Пресните плодове и зеленчуци подобряват храносмилането и възстановяват обмена на веществата, който играе важна роля за укрепването на имунитета.

Второ. През зимата е нужно закаляване. Резките смени на температурата няма да навредят на организма, а ще го приучат бързо да реагира на температурните разлики у дома и на улицата.

Трето. Ако пушете, сега е сезонът, през който може завинаги да се откажете от вредния навик. Ако не ви стигат силите за този подвиг, то поне не си позволявайте да димите в присъствието на децата и роднините. Пасивното пушене буквално срива имунната система, нарушавайки работата на вътрешните органи.

Четвърто. Различните отоплителни уреди правят въздуха в жилищните помещения през зимата много сух. Недостатъчната влажност на въздуха влияе пагубно върху организма, тъй като лигавицата на носа, която ни защитава от проникването на вируси, се обезводнява. Препоръчва се помещенията да се проветряват по-често и да се прави влажно почистване.

Пето. Имунната система може да бъде укрепена с помощта на витамин С, който се съдържа изобилно в киселото зеле и цитрусите. Те може да присъстват постоянно и без ограничения в зимното меню.

Шесто. Активният начин на живот стимулира работата на всички системи и органи, помага и за защитата на организма от вируси. През зимата при всяка възможност излизайте на разходка или излети сред природата.

И не забравяйте – единствено добрият имунитет може да ви спаси от болести през зимата. А той може да бъде укрепен само, ако вие поискате това.

Достатъчно е да спазвате поне тези шест правила. 

източник: www.zdrave.to

Няма коментари:

Публикуване на коментар