понеделник, 29 септември 2014 г.

Папиломи - често срещаните кожни образувания

 

Премахнете папиломите безболезнено в ДКЦ "Св. Георги"! ДКЦ-то предлага услугата криодеструкция - замразяване на израстъка с течен азот от добър кожен специалист. Заповядайте!

Папилом от латински означава “зърно”, а от гръцки - “тумор”. Това е доброкачествен тумор във вид на малки възелчета, приличащи на зрънца. Те обикновено се разполагат върху по-тънка кожа и се развиват в резултат на делене на епителните клетки, заразени с човешкия папиломен вирус.

В днешно време са известни повече от 60 типа на този вирус.

Ако забележите по себе си брадавичка “с крачета”, най-вероятно това е папилом. Туморчето се състои от възелчета и напомня съцветие на цветно зеле или гребенче на петел. Папиломите по кожата могат да са много мънички, микроскопични, с големина не повече от един милиметър. Но могат да бъдат и големи, стигащи до 2 см. В началото на своето развитие това е доброкачествено образувание с телесен цвят, но с времето придобива кафеникав оттенък. Най-често такива брадавички се появяват по шията, в гънките на слабините, под мишниците, на лактите, коленете, главата, около очите...

Прекаленото стоене на слънце провокира развитие на образуванието

Стресът, преумората и нервните разстройства разклащат имунната система и тя не е в състояние да предпази от папилом.

Палещите слънчеви лъчи разрушават защитната мастна ципа и по този начин отслабва клетъчният имунитет и отваря врата за папилома-вирусната инфекция.

Не по-малко опасно е посещението на солариум

Заразяването с вируса може да стане и в басейните, спортните зали, фитнес залите. За да се предпазите от тази напаст, винаги преди и след занимания си вземайте топъл душ със сапун или гел.

Благоприятна почва за развитие на папиломи по кожата създават стресът, преумората, нервните разстройства. Те подкопават и разклащат имунната система и тя по-трудно предотвратява и лекува папиломите. Някои хора правят огромна грешка, като се опитват да “подобрят” отслабналия си имунитет, без да се консултират със специалист. Започват да приемат имуностимулиращи препарати.

Моля, не правете това!

Само специалист, и то след като е проучил имунния ви статус, може да ви подбере необходимото лекарство, което да отстрани пробивите в защитната ви система. Понякога човешкият папилома-вирус си стои години наред в организма и не се проявява по никакъв начин. А кожните папилома-вируси се появяват само в напреднала възраст.

ВНИМАНИЕ!
За да избегнете заразяването, спазвайте правилата на личната хигиена: винаги носете със себе си мокри кърпички и периодично изтривайте с тях лицето, шията, ръцете. Не носете чужди джапанки и чехли, ризи, пуловери. Редовно обработвайте със сапунен разтвор личните си бижута, особено синджирчета и гердани.


Много често папиломите се травмират. Особено ако са на шията, под мишницата или на лицето.

След това започват да кървят, а понякога се възпаляват. Честото травмиране на папиломите може да доведе до израждането им в злокачествен тумор. За да не се стигне до там, по-добре папиломът да се отстрани, дори и да не ви пречи от козметична гледна точка. Ако случайно увредите или откъснете туморчето, задължително обработете раничката с антисептик - спиртов разтвор. През първите 2-3 дни я пазете от намокряне и навлажняване, не трябва да залепвате лейкопласт на това място. Ако израстъчето започне да кърви, да боли и се увеличи, вие веднага трябва да потърсите помощ от специалист.

В никакъв случай не опитвайте да ги премахнете с домашни средства

Това може да създаде опасност от израждане на доброкачествения тумор в злокачествен.

Не се подвеждайте по тези стари и популярни рецепти да обгаряте папилома с нагорещен предмет или пък да прережете “крачетата му” с конец. Това създава опасност от инфекция, а също и от израждане на доброкачествения тумор в злокачествен. Тези варварски методи няма да унищожат напълно папилома. От него ще останат отделни фрагменти, от които наново ще се развие тумор.

Много е опасно да се опитвате да премахнете израстъците със сок от змийско мляко. Този сок съдържа агресивните органични киселини, които предизвикват силни изгаряния. А след тях остават груби белези. Самолечението винаги е основа за сериозни усложнения.

Дерматолозите препоръчват да налагате върху израстъка превръзка, обилно напоена с маслен разтвор на витамин Е. Той се продава в аптеките. Всеки ден, в продължение на 3-4 седмици си правете нов компрес. Папиломът отначало ще намалее, а след това съвсем ще изчезне.

Съвременните методи се справят безболезнено с кожния проблем

Съвременните методи за отстраняване на папиломите гарантират безопасност и нямат противопоказания. Чрез новите апарати се оказва точково въздействие на частите от кожата, а това позволява израстъците да се отстранят безболезнено и ефикасно. Вижте основните методи, които в днешно време се използват за отстраняване на папиломи.

Криодеструкция. Израстъкът се замразява с течен азот. По време на процедурата пациентът изпитва леко парене и боцкане. След процедурата папиломът става бял, плътен и нечувствителен.

След известно време изпада. При този метод обаче невинаги е възможно да се контролира дълбочината на проникване в тъканта. Затова съществува вероятност от изгаряне, което ще завърши с голям белег.

Лазерната коагулация. Полупроводников лазер с тяснонасочени лъчи “изпарява” увредените кожни клетки, като едновременно с това запушва малките кръвоносни съдчета и образува защитна коричка. На мястото остава малка следа, която изчезва след 2-3 седмици. При лазерния метод върху околните тъкани се нанасят минимални травми.

Електрокоагулация. Израстъците се обгарят с електрически ток, дълбочината на проникване се контролира. На мястото се появява коричка, която постепенно изчезва, без да остави никакви белези. При този метод на отстраняване на папиломите се изисква обезболяване.

Плазмена коагулация. Един от най-ефикасните и слаботравматични методи за отстраняване на папиломи от кожата. Върху увредената част се въздейства чрез ниска температура - минус 140-160 градуса. След това идва ред на високотемпературната плазмена коагулация - до 2500 градуса. При този метод израстъците се изпаряват в буквалния смисъл на думата. При това без болка и кръв.

Тази операция е безвредна, не оставя никакви следи по кожата, постига се желаният козметичен ефект и почти изцяло се унищожават папиломите.

Знаете ли, че...

...Направете си сами лечебно-козметичен лед

Козметичният лед се използва от много жени в днешно време. Малките парченца лед са полезни за кожата.

Всички знаем как да си приготвим лед, как да го съхраняваме и как да го използваме. Добрият ефект се обяснява просто: рязкото охлаждане на кожата свива кръвоносните съдове, затоплянето ги разширява. Това позволява активно придвижване на кръвта, в резултат на което се повишава тонусът на кожата, свиват се порите, изглаждат се малките бръчици, подобрява се цветът на лицето. Сутрин първо изплакнете кожата на лицето с прясна вода, не я избърсвайте веднага. Малко след това можете да започнете масажа с парченцата лед. Най-добре е да си ги приготвите от негазирана минерална вода.

Полезен е и козметичният лед. Той може да се приготви от чай, от билкови настойки и отвари, от прясно изцедени плодови сокове.

източник: www.blitz.bg

1 коментар: