понеделник, 17 юли 2017 г.

С крути мерки държавата ограничава агресията срещу медици

Дежурен прокурор, който да отговаря за посегателствата над медици ще има във всяка районна прокуратура, обеща обвинител №1 Сотир Цацаров, който бе домакин на работната среща, посветена на агресията срещу лекарите. В нея се включиха министрите на здравеопазването и вътрешните работи проф. Николай Петров и Валентин Радев, главният секретар на Българския лекарски съюз, както и мениджърите на част най-големите болници в столицата.

До 10 дни указанията на Сотир Цацаров ще стигнат до обвинителите в цялата страна. Всяка районна прокуратура ще избере нарочен прокурор, който ще държи връзка с управителите на болниците в региона.
Главният прокурор смята, че набелязаният пакет с мерки срещу агресорите да даде първи резултати около 30 ноември. Към тях, освен държавното обвинение, ангажимент ще имат още вътрешното и здравното ведомство, както и управителите на болници.
Проф. Николай Петров потвърди, че Министерството на здравеопазването (МЗ) ще изпълни обещанието си да оборудва всички линейки с паник-бутони, GPS системи и директна гласова връзка с полицията или охранителни фирми. 52 са нападенията над медици от началото на годината, обяви министърът.
Колегата му – Валентин Радев, пък пое ангажимент полицията да направи обследване на всички болници, в които има спешни приемни отделения, до края на годината и да изготви предписания към мениджърите. Оттук нататък управителите трябва да се погрижат, колкото и да струва, за да подсигурят сигурността на лекари и пациенти, коментира Радев. Цацаров обаче вметна, че тези предписания трябва да са реалистични, като се има предвид тежкото финансово състояние на болниците.
Не можем да бъдем пасивни ползватели на сигурност, коментира пък от името на мениджърите и.д. началникът на ВМА проф. Венцислав Мутафчийски. И призна, че ангажимент на всеки директор трябва да бъде анализът къде са най-критичните ситуации, както и грижата за организиране на съответната охрана и видеонаблюдение. „Очакваме в най скоро време предписания от страна на МВР, за да бъдат събирани по надлежен начин доказателствата и да не могат да се измъкват такива хора, които са посегнали върху живота и здравето на нашите колеги”, каза още проф. Мутафчийски.
„Ако не осъзнаем, че национален приоритет са ни и лекарите, и пациентите, е излишно да провеждаме каквито и да е било срещи. Не сме със съзнанието, че ще променим възпитанието, образованието, социалната среда или отношението към медиците. Но поне набелязахме конкретни мерки. А лекарите – и д-р Гагова, и всички нейни колеги заслужават тази стъпка напред, коментира на финала Цацаров. И изтъкна, че не намира нужда от законодателни промени. По-скоро органите на МВР трябва да осъзнаят, че най-доброто в случая е бързото производство, коментира главният прокурор.

Радев пък призова и гражданите да са по-активни и да помагат със сигнали веднага, щом видят, че някой е потенциално опасен.

Няма коментари:

Публикуване на коментар