сряда, 23 юли 2014 г.

Сладоледът помага при главоболие и стрес


Сладоледът бори главоболието след дългото стоене на плажа, подобрява настроението и заздравява костите. Това сочат данните от най-новите изследвания на американски учени. Те откриха, че леденото изкушение може да ни предпази от стреса и освен това се справя с безсънието.

Експерти от Института по молекулярна биология в САЩ провели изследване, а резултатите показват, че сладоледът всъщност помага при нервни и стресови ситуации. Това се дължи на веществото триптофан, което се съдържа в млякото и в сметаната.

Освен това десертът помага особено много при заздравяване на костите. Тъй като млякото е основна съставка на хубавия сладолед, той изобилства с калций, витамин А и витамин Б. Учените казват, че този вкусен десерт е богат и на цял куп витамини и антиоксиданти. Плодовият сладолед с пресни или замразени плодове съдържа витамини, а шоколадовият – антиоксиданти, най-вече полифенол, който е полезен за сърцето.

Мазнините - усвоени, а не складирани
Доколко един продукт е полезен зависи от това какви мазнини се съдържат в него и как те се приемат от организма. Важно е обаче молекулите им да влязат в обмяната на веществата, а не да се складират като целулит по дупето. Установено е, че усвояването на мазнините е най-ефективно, когато се приемат във вид на емулсия. А сладоледът представяла емулсия от сметана и вода.
Частиците мазнини в него са с големина, при която организмът е в състояние да ги усвои непосредствено, без да се налага те да бъдат подлагани на продължителни разградителни процеси. Поради това си качество леденият десерт зарежда с енергия бързо и за много кратки срокове възвръща работоспособността.

Лактоза за здрави зъби
Сладоледът съдържа лактоза, единствената разновидност на захар от животински произход. Полезността на лактозата идва от там, че тя не е обвързана с процеса на затлъстяване, така както е при останалите захари. Лактозата действа благоприятно на обмяната на въглехидратите, мазнините и холестерола и на усвояването на калция в организма, така необходим за здравината на костите.
Освен това тази захар не е опасна за зъбите. В устната кухина лактозата не само че не създава условия за размножаване на патогенни микроорганизми и съответно на образуване на кариес, а напротив, тя ограничава тези процеси.

Замразени витамини
При температурата, при която се яде сладоледът – минус 5-6 градуса, витамините се запазват и носят своя ефект. Сладоледът се смята за богат източник на рибофлавин - витамин В2. С порция сладолед в организма постъпват 10 процента от дневната нужда от този витамин, пише Pulse.bg. Освен него в сладоледа има голямо количество тиамин - витамин А1, пиридоксин - витамин В6, и пантотенова киселина – витамин В5.

Ледена вода за тънка талия
Водата, която се съдържа в сладоледа, е от разтопен лед. Японски учени смятат, че тя има по-висока биологическа активност в сравнение с обикновената. Това се дължи на факта, че около 80 процента от молекулите на водата от разтопен лед запазват структурата си, характерна за замръзнало състояние.
Такава течност има изключително положително въздействие върху черния дроб, спира усвояването на въглехидратите от червата, повишава стабилността на еритроцитите в кръвта и влияе положително при намаляване на телесното тегло.

източник:  www.novinar.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар